Opel Grandland – marea globalizare

Da mai departe!

Opel Grandland a trecut prin noi schimbări odată cu aderarea mărcii germane la grupul multinațional Stellantis. Mai precis, la testele Autoreport.ro avem un vârf de gamă al Opel pe care francezii au pus mai multe elemente distinctive ale mărcilor lor din grupul PSA.

Acum Grandland adoptă grila inconfundabilă Vizor a mărcii Opel. Vizor împrospătează partea din față și integrează perfect grila, emblema Opel Blitz și tehnologii de ultimă oră, ca de exemplu farurile IntelliLux LED Pixel, lider de clasă, într-un singur element vizual.
Modelul SUV de top din gama Opel este acum echipat cu faruri adaptive IntelliLux LED Pixel. Sistemul de iluminare folosește 168 de elemente LED – 84 pe far, la fel ca Opel Insignia – și au ca rezultat o adaptare perfectă a fasciculului de lumină în funcție de situația de conducere și împrejurimi, fără orbire pentru traficul din sens opus. Elementele LED ale fiecărui far subțire se aliniază într-un sistem matricial pe trei rânduri, în funcție de situația întâlnită pe drum.
Luminile de zi LED sunt integrate în faruri și prezintă acum semnătura luminoasă caracteristică Opel. Noul sistem de iluminare de ultimă generație face din Grandland un lider clar în segmentul său de piață. Opel Vizor domină partea frontală, în timp ce filosofia Compass se reflectă și în partea din spate. Numele Grandland și sigla mărcii Opel Blitz sunt acum poziționate în mijlocul hayonului. Mai multe accente sunt date de spoilere și panourile laterale, acum vopsite în culoarea caroseriei, precum și de elementele de protecție ale caroseriei în negru lucios și argintiu. Noul Grandland este disponibil și în culoare bi-tonală cu plafonul vopsit în nuanță contrastantă.
În interior, noul cockpit digital Pure Panel, noul model oferă celui de la o volan o experiență complet nouă. Două ecrane mari unite într-o singură unitate formează Opel Pure Panel. Acest cockpit complet digital și orientat către cel de la volan este intuitiv și elimină o serie de butoane inutile. Sistemul conține cele mai noi tehnologii digitale și oferă cele mai importante informații. Cele două ecrane îl întâmpină pe cel de la volan și creează o atmosferă plăcută. Un display de 10 inch se află pe consola centrală și este orientat către șofer, care se poate astfel concentra asupra condusului fără a-și lua ochii de la drum.
În interior pot călători în condiții foarte bune 5 persoane cu tot cu bagajele aferente. Designul interior este unul plăcut, iar aportul părții franceze a alianței se vede peste tot. Conectivitatea și divertismentul sunt furnizate de sistemele de infotainment care sunt, de asemenea, compatibile cu Apple CarPlay și Android Auto. În combinație cu serviciile de la OpelConnect, sistemul Multimedia Navi Pro oferă o călătorie relaxantă cu informații despre trafic în timp real, actualizări de hărți online și navigare predictivă. Încărcarea fără fir în consola centrală oferă „realimentare” ordonată, fără cabluri, pentru smartphone-urile compatibile.
Sub capotă avem un motor pe benzină destul de economic, de 1.2 litri, dar care produce 130 CP. Avem suficient cuplu și putere pentru un SUV compact, mai ales că tracțiunea este una de tip 4×2. Din punct de vedere al dinamicii, Grandland stă destul de bine, mai ales de când gama a intrat în Stellantis.
Grandland îndeplinește cele mai înalte standarde nu numai cu sistemele de asistență, ci și în ceea ce privește confortul. Scaunele active ergonomice pentru cel de la volan și pasagerul din față sunt certificate de „Aktion Gesunder Rücken e.V.” (campanie pentru un spate sănătos) și susțin o postură bună la volan. Scaunele premiate sunt unice în clasa modelului Grandland și oferă o gamă largă de reglaje, de la înclinarea electrică a scaunului până la suportul lombar electro-pneumatic. În varianta cu tapițerie din piele se oferă încălzire și răcire în scaune. Confortul este sporit și mai mult de cheia inteligentă „Keyless Open & Start” și hayonul controlat de senzor care poate fi deschis și închis printr-o mișcare a piciorului sub bara spate.
O altă tehnologie din noul Grandland care crește și mai mult siguranța tuturor utilizatorilor drumului, mai ales atunci când circulă noaptea pe drumuri rurale întunecate, este Night Vision. Camera cu infraroșu a sistemului detectează oameni și animale cu până la 100 de metri în fața modelului Grandland în direcția de deplasare, pe baza diferenței de temperatură față de împrejurimi. Night Vision îl avertizează pe șofer și arată poziția pietonilor, de exemplu, pe display-ul digital de 12 inch.

Opel Grandland Facelift 1.2 Automatic
0-100 km/h: 10,3 secunde
Viteza maximă: 188 km/h
Cilindree (cmc): 1.199
Putere (CP): 130 la 5.500 rpm
Cuplu maxim: 230 Nm la 1.750 rpm
L/l/î: 4.477 / 1.906 / 1.609
Masă proprie: 1.386 kg
Volum portbagaj (l): 514
Consum mediu: 7,5 l/100 km (mixt)
Cutie de viteze: automată, 8 trepte

Related posts