Opel Grandland GSe – primul SUV de performanță al mărcii

Da mai departe!

Noua generație Opel Grandland a lepădat hainele vechi ale mărcii germane, iar acum vine și cu un SUV de performanță. Denumit GSe, sportiva este o plugin hibridă, dar cu suficienți cai încât să ne ducă cu gândul la lengendarul deschizător de drumuri pentru hothatch-uri: Kadett GSi. În această formă, SUV-ul a ajuns la testele Autoreport.ro pentru un drum pe A2 până la Constanța.

Acum Grandland adoptă grila inconfundabilă Vizor a mărcii Opel. Vizor împrospătează partea din față și integrează perfect grila, emblema Opel Blitz și tehnologii de ultimă oră, ca de exemplu farurile IntelliLux LED Pixel, lider de clasă, într-un singur element vizual.
Modelul SUV de top din gama Opel este acum echipat cu faruri adaptive IntelliLux LED Pixel. Sistemul de iluminare folosește 168 de elemente LED – 84 pe far, la fel ca Opel Insignia – și au ca rezultat o adaptare perfectă a fasciculului de lumină în funcție de situația de conducere și împrejurimi, fără orbire pentru traficul din sens opus. Elementele LED ale fiecărui far subțire se aliniază într-un sistem matricial pe trei rânduri, în funcție de situația întâlnită pe drum.
Luminile de zi LED sunt integrate în faruri și prezintă acum semnătura luminoasă caracteristică Opel. Noul sistem de iluminare de ultimă generație face din Grandland un lider clar în segmentul său de piață. Opel Vizor domină partea frontală, în timp ce filosofia Compass se reflectă și în partea din spate. Numele Grandland și sigla mărcii Opel Blitz sunt acum poziționate în mijlocul hayonului. Mai multe accente sunt date de spoilere și panourile laterale, acum vopsite în culoarea caroseriei, precum și de elementele de protecție ale caroseriei în negru lucios și argintiu. Noul Grandland este disponibil și în culoare bi-tonală cu plafonul vopsit în nuanță contrastantă.

Designul exterior pur și îndrăzneț oferit de Grandland, cu fața specifică a mărcii – Opel Vizor – este pus în valoare de elementele de stil caracteristice gamei GSe: jante din aliaj de 19-inch inspirate de conceptul Manta GSe, un difuzor spate unic și logo-ul GSe pe hayon. Grandland GSe este disponibil opțional cu o capotă neagră.

La interior, scaunele față performante certificate AGR și îmbrăcate în Alcantara sunt o dovadă în plus a expertizei în domeniul ingineriei scaunelor. Acestea asigură un condus dinamic pentru pilotul și co-pilotul modelului Grandland GSe, ergonomie, precum și un design confortabil. Noul cockpit digital Pure Panel, noul model oferă celui de la o volan o experiență complet nouă. Două ecrane mari unite într-o singură unitate formează Opel Pure Panel. Acest cockpit complet digital și orientat către cel de la volan este intuitiv și elimină o serie de butoane inutile. Sistemul conține cele mai noi tehnologii digitale și oferă cele mai importante informații. Cele două ecrane îl întâmpină pe cel de la volan și creează o atmosferă plăcută. Un display de 10 inch se află pe consola centrală și este orientat către șofer, care se poate astfel concentra asupra condusului fără a-și lua ochii de la drum.
În interior pot călători în condiții foarte bune 5 persoane cu tot cu bagajele aferente. Designul interior este unul plăcut, iar aportul părții franceze a alianței se vede peste tot. Conectivitatea și divertismentul sunt furnizate de sistemele de infotainment care sunt, de asemenea, compatibile cu Apple CarPlay și Android Auto. În combinație cu serviciile de la OpelConnect, sistemul Multimedia Navi Pro oferă o călătorie relaxantă cu informații despre trafic în timp real, actualizări de hărți online și navigare predictivă. Încărcarea fără fir în consola centrală oferă „realimentare” ordonată, fără cabluri, pentru smartphone-urile compatibile.

Noul Grandland GSe asociază un motor 1.6 turbo pe benzină și două motoare electrice – câte unul pe fiecare punte – pentru o putere a sistemului de până la 221 kW/300 hp (consum combustibil WLTP, ponderat și combinat: 1.3 l/100 km; 31-29 g/km CO2). Sistemul de propulsie plug-in hybrid face din Grandland GSe un vehicul cu tracțiune integrală electrică permanentă, care asigură cele mai bune valori ale accelerației din segment, încă de la plecare. GSe sprintează de la zero la 100 km/h în doar 6,1 secunde și atinge o viteză maximă de 235 km/h (135 km/h în regim pur electric). Avem un feeling sportiv întâlnit la vechea gamă de performanță OPC. Reglajele unice ale șasiului și direcției contribuie la plăcerea de a conduce extrem de dinamică oferită de Opel Grandland GSe.  Echipat cu amortizoare McPherson pe puntea din față și suspensie multi-link în partea din spate, cel mai sportiv SUV oferit de marca Opel folosește arcuri și amortizoare mai ferme cu tehnologia KONI FSD (Frequency Selective Damping). În funcție de situație, tehnologia folosită permite diferite caracteristici de amortizare pentru a îmbunătăți manevrabilitatea și confortul. În acest fel, Grandland GSe reacționează imediat și direct la toate comenzile șoferului și rămâne stabil la frânare, în viraje și la viteze mari pe autostradă, caracteristici tipice pentru modelele Opel.

Grandland îndeplinește cele mai înalte standarde nu numai cu sistemele de asistență, ci și în ceea ce privește confortul. Scaunele active ergonomice pentru cel de la volan și pasagerul din față sunt certificate de „Aktion Gesunder Rücken e.V.” (campanie pentru un spate sănătos) și susțin o postură bună la volan. Scaunele premiate sunt unice în clasa modelului Grandland și oferă o gamă largă de reglaje, de la înclinarea electrică a scaunului până la suportul lombar electro-pneumatic. În varianta cu tapițerie din piele se oferă încălzire și răcire în scaune. Confortul este sporit și mai mult de cheia inteligentă „Keyless Open & Start” și hayonul controlat de senzor care poate fi deschis și închis printr-o mișcare a piciorului sub bara spate.
O altă tehnologie din noul Grandland care crește și mai mult siguranța tuturor utilizatorilor drumului, mai ales atunci când circulă noaptea pe drumuri rurale întunecate, este Night Vision. Camera cu infraroșu a sistemului detectează oameni și animale cu până la 100 de metri în fața modelului Grandland în direcția de deplasare, pe baza diferenței de temperatură față de împrejurimi. Night Vision îl avertizează pe șofer și arată poziția pietonilor, de exemplu, pe display-ul digital de 12 inch.

Opel Grandland Facelift GSe
0-100 km/h: 6,1 secunde
Viteza maximă: 235 km/h
Motor termic
Cilindree (cmc): 1.598
Putere (CP): 200 la 6.000 rpm
Cuplu maxim (Nm): 300 la 3.000 rpm
Motor electric 1
Putere (CP): 110
Cuplu (Nm): 320

Motor electric 2

Putere (CP): 116

Cuplu (Nm): 166

Putere sistem (CP): 300 la 6.000 rpm

Cuplu maxim: 520 Nm la 1.750 rpm

Capacitate baterie: 13,2 kWh

L/l/î: 4.477 / 1.906 / 1.609

Masă proprie: 1.801 kg

Volum portbagaj (l): 390

Consum mediu: 5,5 l/100 km (mixt)

Cutie de viteze: automată, 8 trepte

Related posts