O companie auto rusă asamblează mașini Citroen în fabrica sa din apropierea Moscovei, pe baza unor kituri cumpărate de la firma chineză Dongfeng Motor Group

Da mai departe!

Compania rusească Automotive Technologies a anunţat miercuri că a început să asambleze automobile Citroen C5 Aircross la o uzină din sudul Moscovei, care anterior era deţinută de grupul auto franco-italian Stellantis, iar autoturismele urmează să ajunge la dealeri în cursul lunii mai, transmite Reuters.

Luna trecută, mai multe surse citate de Reuters au dezvăluit că Automotive Technologies a importat cel puţin 42 de kituri auto pentru asamblarea de automobile Citroen C5 Aircross de la constructorul chinez Dongfeng Motor Group. Aceste kituri urmau să fie asamblate la uzina de la Kaluga, care teoretic este deţinută în continuare de Stellantis.

Error occurred during the loading of an video.

-0:04

Contactat de Reuters, grupul Stellantis a reiterat răspunsul său anterior, conform căruia la data de 31 decembrie 2023 a ajuns la concluzia că „a pierdut controlul asupra entităţilor sale din Rusia”. În consecinţă, Stellantis a decis să înregistreze în conturile sale un minus de 144 de milioane de euro de pe urma pierderii operaţiunilor ruseşti.

Aceste evoluţii scot în evidenţă lipsa de control a companiilor occidentale asupra mărcilor lor, după ce şi-au suspendat operaţiunile din Rusia sau au plecat din ţară, după debutul invaziei din Ucraina. De asemenea, evoluţiile scot în evidenţă dependenţa din ce în ce mai mare a Moscovei de Beijing, în special în ceea ce prieşte industria auto.

Datele comerciale chineze pentru 2023 arată că exporturile de autoturisme spre Rusia au fost de aprope şapte ori mai mari decât în 2022, iar valoarea acestor exporturi a urcat până la aproape 10 miliarde de dolari.

Dongfeng şi Stellantis au un joint-venture în China, prin intermediul căruia Dongfeng poate asambla şi comercializa automobile Stellantis în China.

Related posts