Nissan şi Renault sunt pregătite să anunţe noua alianţă în următoarele zile

Da mai departe!

Nissan şi Renault vor face un anunţ în următoarele zile privind alianţa lor restructurată şi au finalizat acordul, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, după 10 luni de negocieri intense.

Conform unui acord preliminar anunţat în februarie, Renault şi Nissan au convenit o restructurare profundă a alianţei lor, înfiinţată în 1999, care le va pune pe picior de egalitate, iar producătorul auto nipon va investi în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez. Conform acordului, Renault îşi reduce participaţia la Nissan la 15%, de la aproximativ 43%, transferându-şi participaţia rămasă, de 28%, într-un trust francez.

Dar încheierea unui acord a eşuat, după ce directori importanţi ai Nissan au contestat unele detalii ale tranzacţiei şi protejarea proprietăţii intelectuale pentru Nissan, informase anterior Reuters.

Întârzierile arată că cele mai recente tensiuni de la vârful Nissan complică eforturile de a reechilibra alianţa de două decenii cu Renault.

Nissan vrea să reducă plafonul pentru investiţia sa strategică în Ampere (divizia de vehicule electrice a Renault) sub ţinta maximă de 15% anunţată în februarie, susţin sursele. Mărimea participaţiei Nissan afectează evaluarea Ampere, dar Nissan va achiziţiona probabil mai puţin de 10% în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez, susţin sursele. Acestea adaugă că un anunţ este aşteptat în următoarele zile.

„Negocierile dintre Nissan şi Renault sunt în derulare şi sunt constructive. Vom da publicităţii un comunicat la momentul potrivit, când vor fi finalizate acordurile”, a precizat producătorul auto japonez.

Reprezentanţii Renault nu au dorit să facă comentarii. Grupul francez se aşteaptă să listeze Ampere la începutul anului viitor, iar Mitsubishi şi Qualcomm ar urma să investească în noua entitate, evaluată la zece miliarde de euro.

Dar posibilitatea unor noi parteneri a subliniat pentru Nissan necesitatea de protejare a proprietăţii intelectuale în orice viitoare colaborare, au explicat sursele.

Un purtător de cuvânt al Mitsubishi a anunţat că firma încă ia în considerare o investiţie în Ampere dar nu s-a luat o decizie.

Related posts