Mașinile second-hand domină în continuare copios: ponderea înmatriculărilor depășește 70%

Da mai departe!

În ultimul trimestru din 2023, ponderea înmatriculărilor de autoturisme second hand importate în total înmatriculări a fost în continuare crescută (70,3%), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Iarna anului trecut a adus creșteri ale numărului de înmatriculări la toate categoriile astfel: la categoria mopede ṣi motociclete cu 16,1%, la categoria autoturisme cu 6,4% ṣi la categoria autobuze și microbuze cu 6,0%. În ceea ce privește înmatriculările de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la categoria mopede ṣi motociclete cu 18,8% ṣi scăderi la categoria autoturisme cu 0,4%.

Mașinile aflate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului IV 2023, în proporție de 61,9%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și 10,7% vehicule cu norma de poluare Non-Euro

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,3%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 23,8% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 26,0% au fost clasificate Non-Euro.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere cuprind înregistrările de vehicule noi, inclusiv ale celor achiziṭionate în leasing, precum ṣi înregistrările de vehicule second hand din import, clasificate conform categoriilor comunitare de vehicule.

Datele nu includ reînmatriculările datorate schimbării proprietarului în urma vânzării autovehiculului, tramvaiele și troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultură și vehiculele de locuit.

Related posts