Marca SKODA din grupul Volkswagen este constructorul care ar putea produce masini electrice la Cluj

Da mai departe!

O companie din sectorul auto este interesată de o in­ves­tiţie în zona Clujului pe o suprafaţă de 150 de hectare în viitorul parc industrial Tetarom V, potrivit decla­ra­ţi­ilor lui Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, citat de presa locală. Cel mai probabil, este vorba despre o marcă a grupului VW, mai precis de Skoda.

Skoda ar putea fi constructorul interesat de o inves­ti­ţie în România, la Cluj, potrivit datelor din piaţa auto. Tot Grupul Volkswagen, tot pentru o uzină Skoda s-a mai uitat la România în anii 2018-2019, însă la acea vre­me decizia iniţială a fost aceea de a investi în Turcia. VW a renunţat ulterior la Turcia pe fondul evoluţiei regiunii, iar pandemia din 2020 a scos din discuţie orice investiţie nouă.

Cu alte ocazii, infrastructura precară a fost factorul care a hotărât decisiv nealegerea locațiilor din România pe post de hub-uri de producție auto.

Pe de altă parte, Clujul tocmai a fost conectat la infrastructura vest-europeană de autostrăzi prin A10 Sebeş-Turda  – există un singur tronson fără autostradă, în dreptul viitoarelor ecoducte pe A1 Deva-Orăştie, însă şi acestea vor fi construite în perioada următoare.

Mai mult, Clujul va fi legat de infrastructura vest-eu­ropeană şi pe o nouă cale ferată electrificată, pe care trenurile de marfă vor putea circula cu 120 km/h – Cluj-Oradea-Episcopia Bihor de 166 km, o investiţie de aproa­pe 1 miliard de euro în infrastructura feroviară prinsă în PNRR, astfel încât aceasta ar trebui să fie gata cel târziu în 2026 pentru a fi finanţată.

Related posts