Kia Sportage devine cel mai vândut SUV din Europa, detronând VW Tiguan

Da mai departe!

Vânzările SUV-ului sudcoreean Kia Sportage au continuat să crească după lansarea noii generații, pe piața din Europa, modelul reușind să depășească în premieră popularul SUV german VW Tiguan, aflat chiar în plină schimbare de generații. Modelul asiatic a fost introdus în Europa în urmă cu 20 de ani.

Kia Sportage este în 2024 cel mai vândut SUV compact din Europa, o performanță la care puțini ar fi sperat în 2004, când acest model era lansat pe continent, în premieră. Introdus în producție în Slovacia doi ani mai târziu, special pentru clienții locali, celebrul model sudcoreean a început să cucerească clienții europeni pas cu pas, beneficiind de prețuri scăzute și de o garanție de 7 ani.

Modelul actual este a cincea generație, fiind lansat în 2021, pe toate piețele lumii. În Europa, a fost în în zona superioară a vânzărilor după lansare, chiar dacă se află într-un segment extrem de competitiv, alături nu doar vechiul lider, VW Tiguan, dar și de modele extrem de populare precum Nissan Qshqai, Hyundai Tucson, cu care împarte platforma și unele componente, Ford Kuga și Toyota C-HR.

Potrivit datelor preliminare privind vânzările din lunile ianuarie – februarie, Sportage a avut cea mai mare creștere din segment, cu 36% mai multe mașini vândute față de perioada similară din 2023, astfel că volumul de 26.300 unități l-a plasat pe prima poziție, în timp ce VW Tiguan, în scădere cu aproape 10 procente față de anul trecut, a vândut numai 24.500 unități. Pe locul al treilea, Nissan Qashqai, mult timp lider al segmentului, a vândut 24.000 de vehicule, în creștere cu 30%.

Segmentul SUV-urilor compacte este al doilea cel mai vândut segment de automobile din Europa, după cel al SUV-urilor de clasă B, având un volum de aproape 2 milioane de unități vândute în 2023, pe continent. La sfârșitul lui 2023, lider a fost VW Tiguan, cu 174.300 unități, pe locurile 2 și 3 fiind clasate Hyundi Tucson și Kia Sportage, cu peste 150.000 de unități fiecare.

Avansul semnificativ pe care îl înregistrează Sportage în acest început de an se datorează în egală măsură dotărilor sale, prețului competitiv și performanțelor motoarelor sale, în raport cu principalii rivali din piață.

Față de prima generație, care avea doar 4,03 metri lungime, Kia Sportage a crescut la 4,35 metri la a doua generație, 4,44 metri la a treia, 4,48 metri la a patra și la 4,51 metri la generația actuală, a cincea, prima care oferă motorizări hibride, inclusiv PHEV.

Related posts