Jaguar XE – rafinat și economic

Da mai departe!

La 2 ani de la lansare, Jaguar XE revine la testele AutoReport.ro. Am testat sedanul premium pe traseul București – Poiana Brașov și am descoperit o mașină rafinată, dar și economică.

Se pare că acum prindem grupul Jaguar-Land Rover din nou într-o perioadă bună, expansiunea gamei de modele ce au ca siglă felina ajungând până la SUV-uri. XE vine cu tehnologii noi, o structură monococă, construită preponderent din aluminiu. Accentul e pus pe sportivitate şi pe design.
Proiectat în Europa și construit în Marea Britanie, Jaguar XE vine cu un design proaspăt, linii frumos conturate și pare o variantă mai modernă a fratelui mai mare XF.
Partea față este dominată de o grilă proieminență în centrul căreia se află noua siglă Jaguar. Blocurile optice au primit lumini LED, dar și faruri Bi-xenon adaptive. În partea spate ne este ușor să confundăm XE-ul cu XF-ul, dar acesta nu este un lucru rău.
Motorul de 2 litri, diesel, deja devin o alergere clasică pentru sedanuri. Modelul testat de noi are un astfel de motor cuplat la o cutie automată cu 8 trepte. Unitatea de 2 litri produce 180 CP, suficienți pentru cei care vor sportivitate de la acest model, mai ales că aceasta vine acum la pachet cu un consum destul de mic. Comportamentul dinamic al mașinii este și el unul destul de bun, mai ales la drum lung. Mașina iubește asfaltul, dar din păcate suspensiile ni se pare că nu iubesc deloc gropile. Jaguar reușește să vândă o dată cu acest model și plăcerea de a conduce, dar și confort.
Clienții Jaguar sunt mult mai interesați de confortul interior oferit. Aici regăsim un design lucrat pănă la cele mai mici detalii, dar și materiale foarte bune. În ceea ce privește spațiu, este suficient pentru 4 persoane, dar dimensiunile compacte ale mașinii față de ale celorlalte din segment se văd când trebuie să fim atenți la spațiul pentru picioare oferit pasagerilor din spate.
Sistemul infotainment InControl, complet nou, oferă tehnologii de ultimă generaţie pentru a conecta maşina şi pasagerii cu exteriorul. Ecranul tactil de 8 inci oferă un acces uşor şi intuitiv către toate funcţiile disponibile şi aplicaţiile mobile iOS şi Android. Tehnologia de proiecţie laser permite sistemului Head Up Display să genereze imagini clare şi cu un contrast ridicat.
În ciuda faptului că are o structură din aluminiu, caroseria primite un nivel de siguranță foarte bun. Jaguar a echipat noua sa mașină cu sisteme precum Blind spot assist și lane assistant.

Jaguar XE 2.0 d
0-100 km/h: 7,8 secunde
Viteza maximă: 225 km/h
Cilindree (cmc): 1.999
Putere (CP): 180 la 4.000 rpm
Cuplu maxim: 430 Nm la 1.750 rpm
L/l/î: 4.672 / 1.850 / 1.416
Masă proprie: 1.565 kg
Volum portbagaj (l): 292
Consum mediu: 5 l/100 km (urban)
Cutie de viteze: automată, 8 trepte

Related posts