INS: Comerţul cu autovehicule a crescut cu 12,1%, în primele 11 luni din 2023; serviciile de piaţă s-au majorat cu 6,2%

Da mai departe!

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele 11 luni din 2023 faţă de perioada similară din 2022, atât ca serie brută cu 12,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14,2%, iar volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută cu 6,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 12,1%, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu autovehicule (+21,6%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,2%). Scăderi au înregistrat: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-8,3%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-1,1%).

În perioada menţionată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 14,2%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 6,2% mai mare comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+35,1%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+10,1%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-4,1%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-3,1%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-2,7%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 11 luni din 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 7,9% mai mare comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022.

Potrivit INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 0,6%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+12,0%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,7%).

Scăderi au înregistrat activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-0,9%) şi comerţul cu autovehicule (-0,5%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut cu 0,2%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna noiembrie 2023, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 4,6%, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-6,7%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-2,2%), fiecare. Creşteri au înregistrat activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+6,3%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+1,1%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 1,5%.

De asemenea, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a înregistrat o creştere cu 1,9%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+4,2%), comerţul cu autovehicule (+3,8%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,2%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 6,5%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, a înregistrat o creştere cu 6,4% faţă de luna noiembrie 2022.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna noiembrie 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 1,6% mai mare comparativ cu luna noiembrie 2022, datorită creşterilor înregistrate la: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+13,8%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+8,7%). Scăderi au înregistrat: activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-15,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-14,0%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-8,9%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023 a crescut cu 4,5%, comparativ cu noiembrie 2022.

Related posts