Ford și Koc Holding preferă Turcia pentru fabrica de baterii pentru mașini electrice pe care o vor face cu LG. Fabrica din Craiova doar va asambla

Da mai departe!

Ford și Koc Holding au semnat un memorandum de înțelegere cu LG Energy Solution pentru construirea în Turcia a unei fabrici de celule de baterii necesare vehiculelor comerciale din Europa, inclusiv cele care vor fi produse la Craiova. Autovehiculele comerciale electrice produse de Ford Otosan în Turcia și România vor fi echipate cu baterii construite într-o viitoare uzină pe care o va deține un joint-venture Ford – Koc – LG, conform acordului dintre cele trei companii, care au semnat în acest sens un memorandum de înțelegere neangajant.

Fabrica va fi „una dintre cele mai mari unități de producție de celule de baterii pentru vehicule electrice comerciale din regiunea europeană extinsă”, transmit cele trei companii semnatare. C

Proiectul va fi dezvoltat pe un teren în apropiere de Ankara, într-o zonă industrială din Bașkent, startul construcției urmând să fie dat chiar la finalul acestui an, iar producția este prevăzută să înceapă în 2026. Planurile prevăd o capacitate de producție de minim 25 GWh, cu un maxim de 45 GWh. „Ford continuă să-și intensifice planurile privind vehiculele electrice, pe măsură ce creștem pentru a deveni lider în revoluția vehiculelor electrice. Ne respectăm angajamentul de a produce baterii în aceeași regiune în care construim vehicule electrice. Înființarea noului joint-venture cu LGES și Koç Holding va pune o bază solidă, care este fundamentală pentru construirea unui viitor prosper al vehiculelor electrice pentru Ford în Europa”, a declarat Lisa Drake, vicepreședinte, Ford EV Industrialization.

Ford are deja relații de peste zece ani cu LG Energy Solution, sud-coreenii fiind, printre altele, furnizorul de celule de baterii pentru primul vehicul electric al mărcii, Mustang Mach-E, și pentru primul vehicul comercial electric, E-Transit. În același timp, Ford și Koc sunt acționari în părți egale în Ford Otosan, parteneriatul care produce vehiculele comerciale Ford Pro pentru Europa și care a preluat uzina Ford din Craiova începând de anul trecut. În România, vor fi produse începând din 2024 trei vehicule electrice, Puma și cele două versiuni ale noii generații Courier.

Grupul Koç ne-am mobilizat toate resursele pentru țara noastră. Credem că investiții majore precum aceasta vor juca un rol crucial în depășirea acestei perioade extraordinar de dificile. În acest sens, subliniem determinarea noastră de a implementa această facilitate de investiții cu două companii globale care vor aduce țării noastre un avantaj competitiv global semnificativ în industria auto. Ne exprimăm condoleanțe națiunii noastre și credem cu adevărat că vom depăși aceste vremuri dificile cu unitate și solidaritate”, a transmis Koc Holding. LG Energy Solution este cel mi mare producător de celule de baterii din lume, după numărul de fabrici funcționale, în Coreea de Sud, SUA, China, Polonia, Indonezia și Canada, cu o capacitate totală de producție anuală de 200 GWh. Compania are deja proiecte în derulare care vor crește capacitatea anuală la 300 GWh, chiar din acest an.

Related posts