Ford realizează eșecul electricelor și vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030

Da mai departe!

Ford Motor ia în considerare să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030, o schimbare faţă de planul iniţial de a vinde în regiune doar vehicule electrice (EV), a anunţat joi producătorul auto american, transmite Reuters.

În 2021, compania şi-a prezentat planurile pentru o gamă de vehicule complet electrice în Europa până la finalul deceniului.

„În condiţiile în care adoptarea EV în Europa a încetinit, credem că este necesar să oferim clienţilor şi după 2030 vehicule alimentate cu motoare cu combustie internă (ICE) şi maşini hibride”, se arată într-un comunicat transmis de Ford către Reuters.

Ford a precizat că urmăreşte cu atenţie situaţia şi va face adaptări, dacă va fi necesar.

În ultimii ani a crescut cererea pentru hibride, ceea ce a determinat producătorii auto să reducă investiţiile în EV. De asemenea, lipsa infrastructurii de încărcare în Europa a afectat cererea.

În condiţiile încetinirii vânzărilor de vehicule electrice (EV) pe piaţa din SUA, Ford a anunţat luna trecută că amână producţia noilor camionete electrice şi a unui nou SUV mare, prevăzută să înceapă în 2026, dar a majorat gama de maşini hibride.

Compania cu sediul în Dearborn, Michigan, a precizat că mult aşteptata camionetă electrică care va fi construită la noua fabrica din Tennessee va fi amânată cu un an, până în 2026, iar SUV-ul cu trei rânduri de scaune va fi amânat cu doi ani, până în 2027, la uzina din Oakville, Ontario, lângă Toronto.

Directorul general al Ford, Jim Farley, anunţa în februarie că producătorul auto îşi reformulează strategia sa privind vehiculele electrice, pentru a concura cu rivalii din China, deschizând calea spre o colaborare cu alte companii auto, în vederea reducerii costurilor cu bateriile EV.

BYD şi aţi producători low-cost de vehicule electrice din China reprezintă acum una dintre cele mai mari provocări pentru afacerile globale ale Ford, a declarat Farley, la o conferinţă găzduită de Wolfe Research.

„Dacă nu poţi concura în mod echitabil şi cinstit cu chinezii pe plan global, atunci 20% – 30% din veniturile tale sunt în pericol în următorii ani”, a avertizat Farley.

Producătorii auto americani se află sub presiunea companiilor chineze care produc vehicule electrice low-cost şi le exportă masiv spre Europa, America Latină şi sud-estul Asiei. 

Related posts