Ford Motor va începe să producă vehicule electrice în Spania spre sfârşitul acestui deceniu şi anticipează concedieri semnificative

Da mai departe!

Ford Motor va începe să producă vehicule electrice în Spania la sfârşitul acestui deceniu, dar asta ar implica reduceri ”semnificative” de locuri de muncă la fabrica sa spaniolă şi la încă una din Germania, pe fondul campaniei ambiţioase de electrificare în Europa, transmite Reuters.

Producătorul auto cu sediul în SUA a declarat într-un comunicat că a ales fabrica din Valencia ca locaţie preferată pentru asamblarea vehiculelor pe baza unei arhitecturi de vehicule electrice (EV) de ultimă generaţie.

Celălalt candidat pentru proiect a fost fabrica Ford din Saarlouis, Germania, care va continua să producă autoturismul Focus până în 2025, a confirmat un purtător de cuvânt.

”Evaluăm oportunităţile viitoare ale fabricii dincolo de această dată”, a spus purtătorul de cuvânt.

Angajaţilor din Valencia şi Saarlouis li s-a spus că va fi necesară o restructurare pe termen scurt şi că dimensiunea acesteia ar fi ”semnificativă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ford, fără a detalia.

Ford a avertizat anterior că trecerea la producţia de vehicule electrice va duce probabil la reducerea forţei de muncă, deoarece maşinile electrice necesită mai puţine ore de muncă pentru asamblare.

Forţa de muncă a uzinei Ford din Valencia este de aproximativ 6.000 de oameni, în timp ce Saarlouis are aproximativ 4.600 de angajaţi.

Sindicatul spaniol UGT a numit denumirea fabricii de vehicule electrice ”o vestee grozavă”, deoarece garantează producţia timp de peste un deceniu, în condiţiile în care producţia modelelor precedente ale fabricii a scăzut.

UGT a spus că se aşteaptă ca producţia de vehicule electrice să înceapă în 2025. Însă sindicatul a afirmat într-un comunicat că impulsul EV va implica o discuţie cu Ford despre modul în care va fi redimensionată forţa de muncă.

Ford a anunţat în martie planuri pentru şapte noi modele electrice în Europa, o fabrică de asamblare a bateriilor în Germania şi o societate mixtă de producţie de celule de nichel în Turcia.

Potrivit companiei, în 2023 va începe să producă un nou vehicul electric pentru pasageri la fabrica din din Köln, în timp ce o versiune EV a modelului său Puma va fi produsă în România din 2024.

Grupul german Volkswagen a anunţat la începutul acestui an că va începe producţia de vehicule electrice în Spania în 2025 şi că va deschide o fabrică de producţie de baterii în Valencia.

Related posts