Consumul de produse petroliere va crește în România, în ciuda directivelor UE. În 2030, trei autoturisme din patru vor fi tot cu motoare pe benzină și motorină

Da mai departe!

Chiar și în cel mai “verde” scenariu elaborat pe baza țintelor de decarbonare ale Comisiei Europene, și cu toată creșterea electricelor și hibridelor, mașinile clasice vor domina de departe și la finalul deceniului. Iar consumul de carburanți obținuți din petrol va crește.

Compania de consultanță Deloitte, a realizat, la solicitarea Confederației Patronale Concordia, un studiu legat de viitorul transporturilor din România, în perspectiva țintelor de decarbonare ale Comisiei Europene. Studiul a avut în vedere două scenarii pentru sectorul transporturilor din România: unul bazat pe situația actuală și pe politicile existente (”As-Is”) și unul cu măsuri intensificate de reducere a gazelor cu efect de seră pentru atingerea țintelor stabilite pentru 2030 (18% surse de energie regenerabilă în transport – RES-T), din programul “Fit for 55”.

Chiar și potrivit planului mai ambițios de reducere a emisiilor, mașinile personale cu motoare pe benzină și motorină nu se vor împuțina prea mult pe străzile din România, iar ele vor rămâne de departe dominante și la sfârșitul deceniului, chiar dacă va crește și numărul automobilelor cu combustibili alternativi – hibride, electrice, pe gaz.

Rata de motorizare (vehicule pe cap de locuitor) crește în timp și reduce decalajul față de media UE27, dar rămâne sub media UE27. Chiar și în acest scenariu “verde”, rata de motorizare crește de la cca. 355 vehicule / 1.000 locuitori în 2019 până la aproximativ 456 de vehicule / 1.000 de locuitori în 2030. Media UE va fi de 552 de vehicule/1.000 locuitori.

Așadar, dacă în anul 2020 erau înmatriculate în România 7,14 milioane de autoturisme, la finalul decadei, în 2030, se estimează 8,11 milioane. Din cele 7,14 milioane din 2020, 6,84 milioane erau mașini cu motoare cu ardere internă, deci pe benzină și motorină, adică aproape 96% din total. În 2030, numărul de mașini “clasice” va scădea cu doar 800.000, până la 6,05 milioane, ceea ce înseamnă că, din parcul total de 8,11 milioane, ele vor continua să reprezinte marea majoritate, adică aproape 75%, în ciuda creșterii segmentului hibridelor și electricelor. O privire pe graficul de mai jos este lămuritoare:

Related posts