China a ajuns cel mai mare exportator mondial de autovehicule

Da mai departe!

China afirmă că a devenit cel mai mare exportator de automobile din lume după ce a depășit Japonia în primele trei luni ale anului, scrie BBC. Exporturile de automobile chinezești au fost stimulate de cererea de vehicule electrice și de vânzările către Rusia.

Potrivit cifrelor oficiale publicate în ultima săptămână, China a exportat 1,07 milioane de vehicule în această perioadă, în creștere cu 58% față de primul trimestru din 2022.

În același timp, exporturile de vehicule ale Japoniei s-au situat la 954.185, după ce au crescut ușor cu 6% față de anul precedent.

Exporturile Chinei au fost impulsionate de cererea de mașini electrice și de vânzările către Rusia.

Anul trecut, China a depășit Germania pentru a deveni al doilea mare exportator de automobile din lume.

Potrivit Administrației Generale a Vămilor din China, China a exportat 3,2 milioane de vehicule în 2022, față de 2,6 milioane de vehicule exportate de Germania.

Renunțarea la combustibilii fosili a contribuit la creșterea industriei auto din China.

În primul trimestru, exporturile de vehicule cu energie nouă (NEV), care includ mașinile electrice, au crescut cu peste 90%, comparativ cu anul precedent.

Brațul din China al Tesla, SAIC – proprietarul mărcii MG – și BYD, care este susținut de veteranul investitor american Warren Buffett, se numără printre principalii exportatori de NEV din China.

Constructorul de automobile electrice al lui Elon Musk are o imensă fabrică de producție în Shanghai, care exportă în Japonia și Europa.

“Gigafactory” a Tesla este în prezent capabilă să producă 1,25 milioane de vehicule pe an, iar compania intenționează să își mărească și mai mult capacitatea.

Luna trecută, a început să producă vehicule utilitare sport Model Y pentru export în Canada.

China a înregistrat, de asemenea, o creștere a exporturilor către Rusia de la începutul războiului din Ucraina, în condițiile în care țările occidentale au impus sancțiuni comerciale împotriva Moscovei.

Anul trecut, anul trecut, producătorii chinezi de automobile – inclusiv Geely, Chery și Great Wall – și-au văzut cota de piață în Rusia cum a crescut, după ce rivali precum Volkswagen și Toyota au părăsit țara în urma invaziei din Ucraina.

Related posts