Ce este și cum funcționează Intelligent Speed Assistence, sistemul ce devine obligatoriu de astăzi pe toate mașinile vândute în UE

Da mai departe!

Ce este și cum funcționează Intelligent Speed Assistence sau prescurtat ISA, unul dintre noile sisteme de siguranță care a devenit obligatoriu pentru orice mașină vândută pe teritoriul Uniunii Europe începând cu luna iulie a acestui an.

Deși nu este un sistem complet nou, el fiind prezent pe multe mașini care se află în circulație, acesta devine obligatoriu.

Sistemul va detecta limitele de viteză impuse pe tronsonul de drum pe care se află mașina, iar în cazul depășirii vitezei maxime admise, sistemul va atenționa șoferul.

Sistemul va atrage atenția șoferului asupra faptului că a depășit limita de viteză în diferite moduri. Prima forma de atenționare va apărea sub forma unei pictograme în câmpul vizual al șoferului, pe bord sau pe head-up display.

Al doilea avertisment va fi de tip acustic, sub forma unui sunet specific, iar cea de a treia formă de atenționare va veni sub forma unei vibrații în pedala de accelerație.

Cu toate acestea, secvența și durata acestor avertismente vor ramâne la latitudinea producătorilor.

Pentru o funcționare cât mai precisă a acestui sistem, vehiculul se va baza pe mai multe surse de informație: o cameră instalată care va putea recunoaște semnele de circulație, dar și pe sistemul GPS al mașinii.

Cu toate acestea, este de menționat faptul că sistemul nu va interveni sub nicio formă asupra sistemului de frânare. Adică mașina nu va frâna dacă este depășită limita de viteză. Cel mult, cu acordul șoferului, prin setarea din meniu, mașina nu te va lăsa să depășești viteza, prin întreruperea accelerației.

Prin concepție, sistemul va trebui să aibă posibilitatea să fie dezactivat complet la cerința șoferului. Dezactivarea se va face prin intermediul unui buton și/sau printr-o apăsare puternică a pedalei de accelerație. Totuși sistemul se va reactiva la fiecare pornire a mașinii, asemănător sistemului Start-Stop, și va trebui dezactivat de către cei care nu își doresc să îl folosească de fiecare dată.

Dar acest sistem ridică și câteva semne de întrebare. Specialiștii în domeniu atrag atenția asupra faptului că sistemul poate să nu funcționeze corect dacă pe un anumit tronson de drum indicatoarele rutiere sunt montate incorect sau vandalizate. De asemenea pot apărea probleme datorită întârzierii actualizării hărților de navigație sau în anumite situații din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Related posts