Care sunt avantajele si dezavantajele de a avea anvelope direcționale?

Da mai departe!

Autoreport.ro și Auto Soft continuă seria de articole utile pentru cititorii noștri. Subiectul tratat în această lună este unul foarte important pentru siguranța drumurilor pe care le faceți.


În primul rând ce sunt anvelopele direcționale?

Anvelopele direcționale au un model de rulare proiectat să se rotească într-o singură direcție. Anvelopele direcționale, denumite și unidirecționale sunt mai potrivite pentru mașinile performante, care circulă cu viteză mare. Anvelopele direcționale canalizează apa departe de anvelopa într-un mod eficient pentru o rezistență excelentă la hidroplanare oferind in același timp și performanțe sportive pe suprafețe uscate. Sunt potrivite pentru ambele tipuri de anvelope, anvelope de vară și de iarnă, acestea drenând perfect apa, zăpada și noroiul.

Dar câte tipuri de benzi de rulare sunt pe piață? Trei: simetrice, asimetrice și direcționale.

Anvelopele cu banda de rulare simetrică au o structură simplă, cu două direcții, ce se instalează pe mașini mici în general.

Anvelopele cu banda de rulare asimetrică au un model diferit în partea interioară și exterioară și fiecare element are proprietăți speciale pentru a oferi diferite tipuri de performanță. Anvelopele asimetrice sunt instalate cel mai adesea pe mașini mari cu o putere mare a motorului.

Anvelopele cu banda de rulare direcțională asigură scurgerea perfectă a apei atunci când conduci pe un teren umed.

Cum identificăm anvelopele direcționale?

Banda de rulare a anvelopelor direcționale este proiectată în forma de „V” sau „U”. Datorită acestui aspect specific, montarea anvelopelor direcționale este ușor diferită de instalarea obișnuită a celorlalte tipuri de anvelope. Pentru a garanta performanțele promise, direcția anvelopelor trebuie să respecte pe deplin instrucțiunile producătorilor. Aceste anvelope au marcaje speciale de asamblare pe lateral.

Pe cauciucurile direcționale, există o săgeată pe peretele lateral și atunci când sunt montate corect, săgeata indică spre partea din față a vehiculului. Dacă anvelopele direcționale se montează invers, nu vei obține rezistența la hidroplanare așa cum trebuie.

Care sunt avantajele și dezavantajele anvelopelor direcționale?

Prezintă tracțiune umedă superioară

Principalul avantaj al anvelopelor direcționale este acela că oferă o rezistență mare la hidroplanare, astfel încât multe din anvelopele de vară prezintă un model direcțional. Designul benzii de rulare în formă de V împinge apa de pe banda centrală în timp ce anvelopa se rotește pentru a evacua apa mai bine decât o altă anvelopă.

Oferă o mai bună manipulare

Cele mai multe mașini sport de curse și de înaltă performanță folosesc anvelope direcționale, deoarece au o tracțiune și o manevrabilitate mai bune la viteze mari.

Sunt eficiente în ceea ce privește consumul de combustibil

Anvelopele direcționale sunt proiectate pentru a fi mai eficiente în consumul de combustibil, fiind mai agresive, rapide și mai elegante decât modelele de rulare standard.

Dezavantaje

Singurul dezavantaj al acestor anvelope este prețul mai mare decât al celorlalte anvelope, dar pentru performanțele pe care le promite, este un preț mic de plătit pentru calitate.

Dacă alegi să cumperi un set nou de anvelope direcționale fii atent și la service-ul unde dorești să le montezi. Operațiunea de schimbare a roților trebuie să fie încredințată specialiștilor cu cunoștințe temeinice și echipamente de vulcanizare profesionale, de exemplu mașini de schimbare anvelope, de echilibrare și aparate pentru geometria masinii. Toate aceste mașinării folosite simplifică foarte mult procesul astfel încât durează mult mai puțin întreaga operațiune.

Related posts