BMW X1 – varianta mai economică

Da mai departe!

BMW X1 revine la testele AutoReport.ro într-o variantă mai economică și mai accesibilă. Am luat un model 1.8 d de la Automobile Bavaria pe care l-am testat în jurul Bucureștiului.

Atunci când a apărut, prima generație a SUV-ului de oraș BMW X1 nu a impresionat prin design, fiind perceput ca o mașină nu foarte atrăgătoare. Din fericire, a doua generație aduce niște linii mult mai frumoase care fac noul X1 să pară mai masiv.
Modelul testat de noi a debutat pe piața din România la sfârșitul lunii octombrie, iar azi îl avem față în față în cadrul unui test. Ca destintație am ales traseul București-Brașov, pentru a vedea cum se descurcă acest SUV pe drumurile cu elevație de la munte.
Designul actualului X1 pare mai apropiat de cel al lui X3, iar în materie de proporții, SUV-ul, deși provine dintr-o clasă mai mică, pare că se apropie de vechea generație X3. Liniile sunt mult mai dinamice, blocurile optice tip LED au primit noua semnătură luminoasă a mărcii bavareze, iar cele din spate sunt mai mari și mai bine conturate.
Noul model a crescut în înălţime în comparaţie cu predecesorul său (+53 milimetri), ceea ce a contribuit la mărirea spaţiului interior. Iar poziţia scaunele semnificativ mai înaltă (+36 milimetri în faţă, +64 milimetri în spate) optimizează vizibilitatea asupra drumului.
În interior regăsim în mare măsură layout-ul de pe Seria 1. Materialele sunt destul de bune, iar finisajele demne de clasa premium. X1 poate să transporte în condiții de confort 5 persoane. Portbagajul cu o capacitate de 505 litri este mai mare cu 85 de litri faţă de cel al modelului anterior. Sistemul BMW ConnectedDrive este şi el prezent la bord, permiţând conectivitatea Bluetooth, USB, dar şi accesarea de meniuri şi radio online.
Modelul testat are un motor diesel cu patru cilindri, de 2 litri. Versiunea 1.8 d propune o setare mai economică cu o putere de 150 CP la 4.000 rpm. Propulsorul este cuplat la o cutie de viteze automată Steptronic cu 8 trepte. Combinaţia face ca acest SUV să fie destul de rapid, cei 150 CP fiind mai mult decât suficienți atât pe asfalt cât și pe drumuri ușor accidentate. .
Puterea este livrată destul de repede către tracţiunea integrală inteligentă, BMW având în acest moment una dintre cel mai bine reglate transmisii automate de pe piaţă.
Reproiectarea şasiului face ca BMW X1 să stea foarte bine şi în curbe, chiar şi atunci când sunt abordate mai sportiv, iar suspensia absoarbe destul de bine chiar şi denivelările unui drum mai accidentat. Cu toate acestea, X1 nu trebuie confundat cu vreun offroader pur sânge.
Acum, BMW X1 are Driving Assistant Plus din cadrul sistemului Active Cruise Control (tempomat activ) cu funcţie Stop & Go, Lane Departure Warning (avertizare la părăsirea benzii), Traffic Jam Assistant (asistent în ambuteiaje), Collision Warning (avertizare de coliziune) şi sistem de avertizare la pietoni cu funcţia City Braking (premiat de Euro NCAP). Aceste sisteme sunt completate de o selecţie actualizată de aplicaţii care permit clienţilor să adauge automobilului funcţionalităţi de confort, navigaţie şi infotainment, în funcţie de preferinţe.
Am fost plăcut surprinși de acest model frumos și economic. Pe traseul nostru, consumul înregistrat de noi a fost aproximativ de 5 litri la 100 kilometri. X1 nu va fi preferatul românilor care preferă SUV-urile mari, dar cu siguranță este mult mai atrăgător decât prima generație.
De pe lista de opţionale se remarcă farurile LED integrale, Dynamic Damper Control (controlul dinamic al amortizoarelor), BMW Head-Up Display şi sistemul Driving Assistant Plus, multe dintre ele fiind noi în această clasă.

BMW X1 1.8d xDrive

– 0-100 km/h: 9,2 secunde
– Viteza maximă: 204 km/h
– L/l/î: 4.439/1.821/1.612
– Masă proprie: 1.605
– Volum portbagaj (l) 505
– Cilindree (cmc) 1.995
– Putere (CP) 150 la 4.000 rpm
– Cuplu maxim (Nm) 330 la 1.750 rpm
– Consum mediu 5 l/100 km (mixt)
– Cutie de viteze automată 8 trepte

Related posts