BMW 2002 Hommage special pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este

Da mai departe!

BMW Group a creat un automobil cu totul special pentru ediţia din acest an a Concorso d’Eleganza Villa d’Este pentru a omagia unul dintre cele mai importante modele din istoria mărcii. Primul şi cel mai important, BMW 2002 Hommage sărbătoreşte realizările inginereşti extraordinare ce au stat la baza BMW 2002 turbo – şi le-a reimaginat ca studiu de design pentru vremurile actuale.

„Exact acum 50 de ani, gama 02 a reprezentat începutul unei ere de succes pentru BMW. Acest coupé compact este unul dintre automobilele care au transformat brandul în ceea ce este în prezent”, a explicat Adrian van Hooydonk, vicepreşedinte executiv BMW Group Design. „2002 s-a aflat în vârful gamei şi a fost primul automobil de serie din Europa care a beneficiat de tehnologie turbo. Aceasta a pus pecetea pe coupé ca veritabil automobil sport. În acelaşi timp, 2002 turbo a fost avangarda tehnologică a dezvoltării motoarelor la BMW. BMW 2002 Hommage este modul nostru de a omagia toate aceste realizări.”

„Designul atractiv al BMW 2002 Hommage foloseşte dinamica formelor pentru propria interpretare asupra a ceea ce reprezintă, după părerea mea, unul dintre automobilele emblematice din istoria BMW”, a spus Karim Habib, directorul de design automobile BMW. „În acelaşi timp, înglobează triumfurile obţinute de BMW în motorsport, care au fost posibile datorită tehnologiei turbo. Prin urmare, automobilul Hommage reuneşte trecutul şi viitorul BMW într-o declaraţie încrezătoare de bucurie pură a condusului.”

Silueta sportivă a BMW 2002 Hommage este apropiată de drum. Proporţiile compacte, completate de ampatamentul lung, consolele scurte şi „nasul de rechin” proeminent, promit o experienţă a condusului care încântă prin dinamica şi agilitatea irezistibile. Detaliile aerodinamice, precum spoilerele largi din faţă şi din spate, sunt combinate cu multitudinea de prize de aer pentru optimizarea debitului de aer din jurul automobilului şi maximizarea forţei aerodinamice în orice situaţie de condus.
Inspirată de banda de crom care înconjura 02 la vremea lui, o bandă de carbon orizontală înconjoară linia umerilor BMW 2002 Hommage şi divide caroseria din punct de vedere vizual în secţiuni separate. Partea superioară – cu acoperişul, capota compartimentului motor şi cea a portbagajului – este vopsită mat pentru a preveni reflexia razelor soarelui – ca o referire la maşinile de curse de altădată. Aici, liniile caroseriei sunt minimaliste, trasate clar şi cu o cursivitate naturală. Secţiunea inferioară creează un contrast bine definit, cu o culoare lucioasă a vopselei, suprafeţe sculpturale foarte îndrăzneţe şi linii distincte care insuflă flancurilor cu o notă modernă şi atrag privirea spre roţile spate propulsoare. Culoarea Space Race Metal decorează BMW 2002 Hommage asemenea metalului lichid. În ambele forme – mată şi lucioasă -, această culoare albastru deschis metalizat îşi modifică aspectul de la un albastru fluorescent strălucitor la gri, în funcţie de incidenţa luminii, şi oferă suprafeţelor un sentiment dinamic de profunzime. Ca atare, întreaga caroserie a automobilului degajă putere şi energie.

O caracteristică atractivă a flancurilor automobilului o reprezintă pasajele voluminos conturate ale roţilor, care încadrează caroseria precum patru console şi care adaugă statură. Prin aceasta, ele reamintesc de versiunea omologată a BMW 2002 turbo, care a avut nevoie de extensii largi fixate pe caroserie pentru un ecartament mai lat. Automobilul Hommage integrează acest detaliu perfect în flancurile proiectate cu scop precis. Suprafeţele netede şi liniile modelate precis învăluie pasajele puternice ale roţilor şi le oferă un rol principal. Jantele de 20 de ţoli, din aliaj uşor, cu design bicolor completează stilul atunci când automobilul întâlneşte drumul. Aspectul modern al jantelor multispoke lustruite aminteşte de jantele de curse din epoci apuse, în timp ce etrierele aurii ale frânelor, pe care se află logo-ul M, adaugă un plus de clasă.

Vizual, partea frontală este încadrată de pasajele proeminente ale roţilor. Iar ecartamentul lat şi caroseria joasă oferă un tablou amplu pentru suprafeţele generoase. Prin liniile şi formele sale, capota faţă face referire la conturul „suliţă”, cu centrul lăsat în jos, al modelelor 02, care se deschide uşor pentru a face loc logo-ului BMW atunci când se apropie de grila radiatorului. Alte linii precise oferă structură şi definiţie suprafeţei mate.

Poziţia centrală a părţii frontale este ocupată de grila BMW caracteristică. Aceasta ia forma unei unităţi conectate, cu poziţie joasă, oferind o imagine nouă a interpretării istorice a „rinichilor” ca element de design coerent. Barele negre, sculptate şi de culoare neagră, adaugă fineţe detaliilor grilei largi. Asemenea BMW 2002, şi BMW 2002 Hommage are două faruri simple, dispuse spre limitele exterioare ale părţii frontale. Lângă faruri se află reflectoarele, a căror lumină aurie aminteşte de aniversarea jubileului de aur de la lansarea BMW 2002. De asemenea, reflectoarele amintesc de nuanţa galbenă a farurilor de la maşinile de curse ale acelor vremuri. O bandă neagră neîntreruptă creează o platformă vizuală potrivită pentru grilă şi faruri, care reuneşte elementele stilistice ale părţii frontale şi care, prin aceasta, subliniază postura lată şi atletică a automobilului. Cei care acordă atenţie detaliilor vor observa şi emiţătoarele de semnalizare, care – precum cele ale predecesorului – sunt localizate separat de faruri şi sunt încorporate într-o bandă completă (din carbon la automobilul Hommage) deasupra acestora.

Şorţurile faţă largi, o reminiscenţă stilistică a modelelor din anii ’70, reduce vizual distanţa dintre BMW 2002 Hommage şi drum şi aduce în centrul atenţiei orientarea sa către conducător. Împreună cu atitudinea sportivă lată a automobilului, acest design inovator din punct de vedere tehnic şi orientat spre viitor transmite un mesaj privind ţinuta de drum de top şi manevrabilitatea în virajele rapide. Şi acum, ca şi pe vremea modelului BMW 2002, excelenţa în design şi tehnologia turbo duc distracţia la niveluri de neegalat pe circuite virajate, drumuri naţionale şi trecători montane. Designul BMW Motorsport al şorţului faţă şi inscripţia „turbo” scrisă în oglindă te duc cu gândul la autocolantele originale ale 2002 turbo, aşa cum face şi capacul oglinzii retrovizoare de pe partea pilotului. Suprafeţele de accent în carbon vizibil marchează punctul unde şorţul faţă şi pragurile laterale se predau drumului – de asemenea, oferă un contrast atrăgător din punct de vedere tehnic la suprafeţele colorate ale caroseriei.

Designul părţii spate a BMW 2002 Hommage aminteşte şi el de elementele 2002 turbo. De exemplu, subdiviziunea orizontală a suprafeţelor generoase ale automobilului şi liniile sale clare fac o declaraţie de accentuare a lăţimii şi, prin urmare, de dinamică adecvată, împletită cu o notă de modern. Forma stopurilor este inspirată de aceeaşi amprentă istorică. Luminile aproape dreptunghiulare oferă un chenar stilistic pentru partea spate. Capacele din sticlă au un aspect black-panel contemporan şi oferă o imagine a interiorului doar atunci când luminile se aprind. Când sunt în stare latentă, tot ce poţi vedea este o suprafaţă neagră neîntreruptă. Ca şi la partea frontală, acest lucru consolidează impresia unei benzi înfăşurată în jurul automobilului. Logo-ul BMW în dreapta numărului de înmatriculare, între cele două stopuri, este tot un element caracteristic pentru designul spate al 02. Pasajele puternice ale roţilor sprijină secţiunea spate şi accentuează ecartamentul lat, în timp ce spoilerele precise aduc o notă de modern pentru detaliile automobilului. Difuzorul de carbon integrează cele două evacuări duble şi completează designul spatelui cu o decoraţiune sportivă.

Noua interpretare BMW a modelului BMW 2002 adoptă forma unui coupé sport de clasă compactă în tradiţia clasică a automobilelor BMW Hommage. Dar mai mult decât atât, BMW 2002 Hommage reprezintă o declaraţie clară a modului în care plăcerea pură a condusului este definită în 2016.

 

Related posts