Aston Martin oferă producătorului american de vehicule electrice Lucid o participaţie de 3,7% la companie, în schimbul accesului la tehnologia sa performantă

Da mai departe!

Aston Martin a ajuns la o înţelegere care îi va oferi producătorului american de vehicule electrice Lucid Group un pachet de 3,7% din acţiunile companiei, în schimbul accesului la tehnologia sa ”de înaltă performanţă”, a declarat luni compania britanică, anunţ care a dus la creşterea constructorului britanic de automobile de lux acţiunile cu aproape 15%, transmite Reuters.

Conform acordului, Aston Martin va efectua plăţi în numerar şi va emite 28,4 milioane de noi acţiuni ordinare către Lucid, în valoare totală de aproximativ 232 de milioane de dolari.

Trecerea la vehiculele electrice este fenomenal de costisitoare, producătorii de automobile la nivel global angajând aproximativ 1.200 de miliarde de dolari pentru tehnologia cu emisii scăzute.

Producătorii de automobile mai mici precum Aston Martin se bazează mai mult pe parteneriate pentru a face tranziţia.

Aston Martin plănuieşte să lanseze primul său vehicul electric în 2025 şi până acum s-a sprijinit pe Mercedes, ca ”fratele său mai mare”, pentru tehnologia de care are nevoie.

Într-un anunţ separat de luni, Aston Martin a declarat că a modificat un acord cu Mercedes-Benz, ceea ce înseamnă că producătorul german de automobile nu îşi va creşte participaţia la Aston Martin conform planificării, ci o va menţine la aproximativ 9% şi va continua să îi furnizeze acces la tehnologia electrică.

Între timp, acordul cu Lucid va oferi ”acces la tehnologia de lider în industrie a Lucid pentru vehiculele sale (vehicule electrice cu baterie), inclusiv sistemele de propulsie electrice şi sistemele de baterii”.

Aston Martin a spus că până în 2026 toate noile sale modele vor include o versiune electrificată şi că gama sa de bază de vehicule va fi complet electrică până în 2030.

”Acum avem doi furnizori de talie mondială care să susţină… strategia noastră de electrificare”, a declarat preşedintele executiv şi principalul acţionar al Aston Martin, Lawrence Stroll, într-un comunicat.

Luna trecută, Geely a investit în Aston Martin, despre care Stroll a spus că va oferi producătorului britanic de automobile de lux acces la tehnologiile şi componentele producătorului auto chinez.

Lucid şi Aston Martin au un acţionar comun, Fondul de investiţii publice (PIF) al Arabiei Saudite.

Fondul saudit a devenit anul trecut al doilea cel mai mare acţionar al Aston Martin. PIF este, de asemenea, principalul acţionar al Lucid şi luna trecută a oferit majoritatea fondurilor pentru o ofertă de acţiuni de 3 miliarde de dolari efectuată de producătorul american de vehicule electrice.

Aceste fonduri suplimentare sunt esenţiale, deoarece Lucid, la fel ca şi alte companii, înregistrează pierderi tot mai mari şi o reducere a rezervelor de numerar, în faţa temerilor de recesiune şi a unui război al preţurilor declanşat de liderul pieţei Tesla.

Lucid, care produce sedanuri de lux Air, şi-a redus luna trecută previziunile de producţie pentru 2023 şi a raportat un venit mai mic decât se aştepta în primul trimestru.

Related posts