Arquus își prezintă familia de vehicule blindate ușoare Sherpa

Da mai departe!

Liderul european în domeniul mobilității protejate, compania franceză Arquus concurează la licitația pentru noi vehicule blindate a Armatei Române, alături de partenerii săi industriali români. În cadrul acestei inițiative, Arquus a organizat un eveniment special, pe 21 septembrie, la Bolintin-Deal, cu scopul de a-și prezenta platforma de vehicule, precum și strategia industrială. Arquus este parte a grupului Volvo AB, fiind înrudit cu Renault Trucks și Volvo Trucks. 

Arquus a dezvăluit vehiculul blindat Sherpa Light 4×4, precum și un plan cuprinzător de construire a unor alianțe pe termen lung cu industria românească de apărare. Aceste alianțe vor permite asigurarea unor activități de înaltă valoare, localizate în România, cu un plan complet de accelerare, pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate Române. Moștenitor al unor companii de renume, precum Renault Trucks Defense, ACMAT și Panhard, Arquus este deja partener al Forțelor Armate Române, furnizându-i anterior 16 vehicule blindate PVP 4×4, în timp ce o parte din vehiculele sale din familia Sherpa sunt, de asemenea, în utilizare, în cadrul unor unități NATO din România.

Arquus a realizat, deja, demonstrații cu gama sa de vehicule militare în România, în 2016, printre acestea numărându-se și cel mai bine vândut vehicul al său, Sherpa.

Sherpa este un vehicul blindat 4×4 multifuncțional, proiectat de Arquus pentru a oferi o gamă largă de versiuni și personalizări, pentru toate necesitățile și misiunile, construit pe o bază unică, aceasta dovedindu-și deja calitățile ca platformă comună pentru diferite versiuni și din punctul de vedere al ușurinței în întreținere. Familia Sherpa este compusă, în prezent, din patru modele de bază: Sherpa Scout, un vehicul blindat de legătură și recunoaștere, cu 4 sau 5 locuri pentru soldați; Carrier, echipat cu un pat, pentru transportul de trupe sau sisteme; APC, pentru transportul protejat al trupelor; și Sabre, conceput pentru nevoile Forțelor Speciale. În diferitele sale versiuni, Sherpa poate face față majorității misiunilor și poate transporta majoritatea echipamentelor forțelor de apărare și securitate.

Certificat de NATO și de Armata Franceză, Sherpa Light este un vehicul foarte popular, prezent deja în toate teatrele de operațiuni și în toate configurațiile, fiind testat în luptă cu nenumărate ocazii. Mai mult de 1.000 de vehicule Sherpa Light au fost deja comandate și livrate, o piatră de hotar care confirmă calitatea designului, versatilitatea și durabilitatea vehiculului Sherpa.

De-a lungul anilor, modelul Sherpa a fost apreciat, în unanimitate, pentru compactitatea, mobilitatea sa excepțională și sarcina sa utilă importantă, care conferă vehiculului o mare versatilitate și adaptabilitate. Diverse forțe armate au recunoscut rapid aceste capacități. NSPA (Nato Support and Procurement Agency) a comandat, în special, vehicule Sherpa în versiunea echipată cu sisteme de comunicații pentru ISAF (Forțele Internaționale de Asistență pentru Securitate), desfășurate în Afganistan.

Chile, Liban și Indonezia au achiziționat, de asemenea, vehicule Sherpa, pentru a consolida capacitățile forțelor lor de poliție și de securitate. O versiune Assault Ladder a fost, apoi, dezvoltată de Arquus, în 2014, pentru a oferi capacități fără precedent în lupta împotriva crimei organizate și a terorismului. India, poliția federală braziliană, precum și formațiunea franceză de elită GIGN au ales, curând după aceea, această versiune. Unul dintre cele mai emblematice vehicule, Sherpa Assault Ladder este prezent la toate intervențiile delicate ale grupării franceze. În 2016, Ministerul francez al Apărării a anunțat un contract pentru 300 de vehicule Sherpa, pentru a fi livrate în Kuweit. Aceste vehicule sunt folosite zilnic și au fost utilizate în special pentru operațiuni interne.

Sherpa Light

Sherpa Light este o familie completă de vehicule tactice ușoare, care împart același șasiu 4×4, special conceput pentru necesitățile militare și care oferă performanțe ridicate în ceea ce privește mobilitatea, protecția și sarcina utilă.

Extrem de versatil, Sherpa a evoluat într-o familie completă de modele, incluzând vehicule de recunoaștere (Sherpa Scout), transport protejat (Sherpa APC), transportor de sisteme (Sherpa Carrier), precum și ambulanțe și alte vehicule specifice.

Datorită designului și producției moderne de înaltă clasă, precum și a feedback-ului primit de la parteneri și clienți, Sherpa este un vehicul echilibrat, multifuncțional și bine protejat, modelat pentru intervenții armate și deja încercat pe câmpul de luptă, în numeroase ocazii.

Cu motorul său de 265 CP, tracțiune automată cu cutie de viteze cu schimbare de gamă, sistem de variație a presiunii în pneuri și cu raza sa redusă de bracaj, Sherpa Light este un vehicul foarte mobil și reprezintă combinația perfectă între putere și agilitate, la fel de eficient în zonele urbane, ca și pe cele mai solicitante terenuri. Este transportabil pe calea aerului, cu aparate de zbor C-130 și A400M.

Datorită șasiului său special conceput, oferă o sarcină utilă mare și un spațiu interior ridicat, permițând astfel transportul trupelor și al echipamentelor acestora pe câmpul de luptă, chiar și pentru cele mai lungi sau cele mai specifice misiuni, protejând, în același timp, bunăstarea fizică și mentală a soldaților.

Sherpa respectă toate standardele NATO și CEN, inclusiv STANAG 469, și oferă un nivel foarte ridicat de protecție împotriva amenințărilor de pe câmpul de luptă. Acest lucru a fost certificat de armata franceză, precum și de NSPA și de alte câteva organisme.

În funcție de cerere, poate fi echipat cu o gamă foarte largă de sisteme și arme, inclusiv cu suita vetronică Battlenet, proprie Arquus, și cu noul sistem Hornet RCWS al companiei, deja selectat, comandat și certificat de armata franceză, pentru noua sa generație de vehicule de luptă.

Un vehicul foarte versatil, Sherpa Light a fost ales de numeroase forțe armate și de poliție din Franța și din mai multe țări NATO, din Orientul Mijlociu, Asia și America Latină. Peste 1.000 de unități Sherpa au fost deja produse și servesc zilnic cu mândrie în mai multe armate și forțe de poliție din întreaga lume. Grupul de elită GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale) din Franța este echipat cu un Sherpa dotat cu o scară de asalt, care face parte din toate intervențiile majore ale Grupului. Vehicule Sherpa similare servesc, de asemenea, în cadrul forțelor de poliție indiene și braziliene.

Cel mai recent client al Sherpa, Kuweit, a primit de curând 300 de vehicule, produse la unitatea de producție a Arquus din Limoges. Cel mai recent membru al familiei Sherpa, PLFS, este în prezent livrat armatei franceze ca vehicul pentru forțele speciale.

Arquus se angajează să ofere asistență pentru vehicule pe tot parcursul ciclului de viață al acestora. În calitate de furnizor cheie de vehicule și de servicii de întreținere pentru armatele care se confruntă, în mod regulat, cu operațiuni dificile, începând cu armata franceză, Arquus știe cum să construiască parteneriate constructive, pentru a asigura o durată de funcționare și de viață optime, chiar și pentru flotele desfășurate în cele mai solicitante medii, cu cerințe operaționale ridicate.

Related posts