Anvelopele sunt influențate de temperaturile ridicate de afară?

Da mai departe!

Trecem cu toții printr-o vară caniculară. De aceea, rețeaua Auto Soft împreună cu AutoReport.ro vă prezintă efectele pe care le au temperaturile ridicate asupra anvelopelor autovehicului dvs. și ce trebuie să faceți pentru a le proteja împotriva acestor efecte nefaste.

Excesul de căldură de la soare vă poate afecta grav anvelopele. Pe măsură ce temperatura se ridică, presiunea aerului din anvelope crește, provocând explozia acestora. Supraumflarea anvelopelor ar putea interfera, de asemenea, cu frânarea și poate cauza uzura prematură a anvelopei.

Înainte de orice călătorie ar trebui să îți verifici cu minuțiozitate anvelopele pentru a nu suferi vreun accident din cauza lor, mai ales la temperaturi foarte ridicate. Există trei lucruri care ar putea afecta anvelopele atunci când acestea sunt expuse la căldură severă:

1. Frecare – În timpul conducerii, anvelopele se freacă de asfalt, ceea ce creează fricțiune. Fricțiunea duce la încălzirea excesivă a anvelopelor.

2. Cauciuc – Anvelopele sunt formate din molecule de cauciuc care sunt conectate prin polimeri. Căldura face ca polimerii să vibreze, care apoi se contractă, provocând ca pneurile să explodeze la întâlnirea excesului de aer cald.

3. Molecule încălzite – Toate obiectele sunt formate din atomi și molecule. Când moleculele sunt încălzite, acestea încep să vibreze intens. Această vibrație determină expansiunea anvelopelor încălzite, mai ales în timpul verii.

Semne că anvelopele mașinii tale pot exploda în curând:

1. Sunt fierbinți la atingere – Anvelopele care se simt excesiv de fierbinți la atingere sunt cel mai probabil supraîncălzite.

2. Presiune ridicată a aerului – Folosește un manometru pentru a verifica dacă anvelopa are presiune excesivă a aerului. Aceasta este o indicație a supraumflării din cauza căldurii.

3. Nu te baza doar pe sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri (TPMS) – Vehiculele noi au TPMS încorporat, ceea ce indică o presiune scăzută. În unele cazuri, este posibil ca TPMS să nu poată dezvălui când presiunea aerului a crescut. De aceea, o verificare mai amănunțită la un service specializat în anvelope este necesară și benefică dacă dorești să îți păstrezi anvelopele în cele mai bune condiții cât mai mult timp.

Cum să îți protejezi anvelopele vehiculului pe timpul verii

Verificarea periodică a anvelopelor la un service specializat în anvelope va ajuta la evitarea exploziei. De asemenea, poții preveni ca anvelopele să se distrugă în următoarele moduri:

1. Verifică presiunea aerului în anvelope înainte de a începe să conduci. Dacă vei conduce în zone foarte cțlduroase, verifică presiunea la fiecare 120 km pentru ca suprainflația să nu fie o problemă.

2. Asigură-te că anvelopele nu au devenit prea subțiri. Anvelopele subțiri prezintă un risc mai mare de a exploda. Montează numai anvelope de vară pentru anotimpul călduros deoarece sunt mai bine echipate pentru a face față vremii calde.

3. Păstează cauciucurile mașinii umflate corespunzător în timp ce conduci. Cantitatea adecvată de presiune a aerului depinde de mașina pe care o conduci. Fii la curent cu necesitățile de întreținere și service ale mașinii.

Pentru a putea să te bucuri în continuare de călătorii confortabile și în siguranță este necesar să ai grijă de anvelopele mașinii tale. Pot fi de multe ori ignorate și trecute cu vedere, însă sunt una din cele mai importante componente ale mașinii, de care tu trebuie să ai mare grijă pentru a le putea folosi cât mai mult timp.

Related posts