Fiat oprește producția modelului Panda în contextul în care Stellantis se confruntă cu „decizii dificile”

Da mai departe!

Deși Panda a avut succes ca cea mai bine vândută mașină din Italia, cu o creștere a vânzărilor de 21%, Stellantis oprește producția. Problema modelului se pare că este cauzată de faptul că dealerii au prea multe mașini în stoc și vânzătorii nu țin pasul.

La începutul acestui an, Fiat a anunțat că va crește producția modelului Panda cu aproximativ 20% pentru a satisface cererea clienților, deoarece modelul era un „lider de piață în Italia și lider de segment în Europa”. Acest lucru l-a determinat pe CEO-ul Fiat, Olivier Francois, să confirme că producția la fabrica din Pomigliano d’Arco va continua cel puțin până în 2027. Părea că lucrurile mergeau bine pentru această mașină de oraș, care a fost un element de bază în garajele italiene de zeci de ani.

Însă, doar opt luni mai târziu, Stellantis, compania-mamă a Fiat, pare să aibă îndoieli. Producătorul auto apasă butonul de pauză, plănuind să oprească temporar producția luna viitoare din cauza „condițiilor dificile de piață”. Potrivit Reuters, Stellantis a anunțat că vor exista opriri planificate ale activității la fabricile din Pomigliano d’Arco, Termoli și Pratola Serra.

Opririle vor începe pe 11 noiembrie și se vor întinde aparent pe parcursul mai multor zile în acea lună, afectând producția Panda, precum și asamblarea motoarelor.

Această decizie vine la scurt timp după ce Stellantis a încetinit producția la fabrica Mirafiori, unde se produc modelele Fiat 500e și Maserati GranTurismo. Primul model a întâmpinat dificultăți, dar ar putea fi ajutat de introducerea unei noi variante hibride la sfârșitul anului 2025.

Deși oprirea producției sugerează o cerere scăzută, Panda s-a descurcat destul de bine. În iulie, Fiat a raportat că modelul a fost cel mai vândut vehicul din Italia, generând peste 63.500 de vânzări, cu o creștere de 21% față de anul precedent. Cu toate acestea, Stellantis a declarat că pauza a fost necesară, deoarece se confruntă cu un „drum ce necesită decizii dificile și nu oferă soluții ușoare”.

Related posts