Zeekr a lansat mașina electrică cu cea mai rapidă încărcare din lume

Da mai departe!

Încă un rival pentru Tesla Model 3 a fost lansat în China, de brandul Zeekr, lansat de gigantul Geely, având o tehnologie de ultimă generație pentru bateriile sale și pentru chargerul acestora, care îi conferă titlul, cel puțin teoretic, de mașină cu cea mai rapidă încărcare a bateriei.

Zeekr a lansat sedanul 007, o mașină complet electrică, cu un design aerodinamic și futurist semnat de fostul designer Audi și Betley, Stefan Sielaff, și cu tehnologii de înaltă performanță, inclusiv la capitolul baterie. Arhitectura mașinii este una pe 800 de volți, care îi permite o încărcare ultrarapidă a bateriei, în timp ce autonomia ajunge până la 870 de kilometri. Nu în ultimul rând, performanțele dinamice îi asigură o accelerație de 2,8 secunde, de la 0 la 100 km, comparabilă cu cea a mașinilor sport de circuit.

Dar cea mai mare calitate a acestei mașini este prețul cu care a fost lansată în China, 29.500 de dolari, ceea ce a făcut ca numărul de comenzi primite de dealeri în primele zile de lansare să depășească 50.000 de unități. Primele livrări vor începe în ianuarie, după ce fabrica a dat deja startul producției luna aceasta.

Noul Zeekr 007 va fi echipat cu două variante de baterie, din care cea mai ieftină va avea 75 kWh, cu chimie LFP, care asigură prețul foarte bun și o autonomie de 688 km, iar cealaltă va avea 100 kWh, cu chimie NMC, având o autonomie de până la 870 km.

Ambele baterii beneficiază de cea mai nouă tehnologie în materie de încărcare, acest lucru fiind cuantificat în timpi de încărcare foarte mici: bateria LFP poate primi energie pentru 500 km în doar 15 minute, iar bateria NMC încarcă în același interval de timp energie pentru 610 km. Acesta din urmă este considerat record în industria auto, pentru automobilele de serie, după cum susține constructorul chinez.

Printre inovațiile sedanului Zeekr 007 se numără și afișajul exterior de pe caroserie, care poate permite transmiterea de mesaje scrise, însoțite și de sunet. La interior, mașina are un display de 15 inci, care însoțește ecranul instrumentarului de bord, care are 35,5 inci. Mașina mai vine cu o premieră: comunicații direct prin satelit, folosind propria rețea de sateliți operată de Geely. Ulterior, modelul Zeekr 007 va beneficia și de tehnologie de conducere fără șofer.

Noul model al gigantului Geely se încadrează în segmentul mediu, având 4,86 metri lungime și un ampatament de 2,92 metri, în timp ce motoarele sale sunt specifice mai degrabă mașinilor sport, cel mai mare având 310 kW, pe versiunea 4×4 fiind oferit suplimentar un motor de 165 kW, care urcă puterea totală la 637 CP.

Zeekr este o marcă pe care Geely a lansat-o deja în Europa, pe piețele din Germania, Suedia și Norvegia, cu primele două modele, 001 și X, două SUV-uri complet electrice cu prețuri de 45.000 de euro pentru X și 60.000 de euro pentru 001.

Related posts