Vezi care sunt cei mai mari exportatori de auto și componente auto din România

Da mai departe!

Cum era de așteptat, Dacia și Ford conduc topul exportatorilor auto sau de componente auto din România, conform topului alcătuit de AutoReport.ro pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Dar restul de prezențe din top 10 sunt surprinzătoare pentru cei care nu cunosc foarte bine industria.

 1. AUTOMOBILE-DACIA SA
  Cel mai mare producător auto din România este pe un binemeritat loc 1. Automobile Dacia a fost fondată în 1966 și vândută în 1999 către grupul Renault. De atunci, exportă sute de mii de mașini peste hotare.
 2. FORD ROMANIA SA
  Achiziționată în 2008 de la Guvernul României, fabrica de la Craiova produce pentru Ford două modele pe care le și exportă din România: EcoSport și Puma.
 3. STAR ASSEMBLY SRL
  La opt ani de la demararea in­ves­tiţiilor în cadrul Star Assembly la Sebeş, sume care au ajuns la peste 550 mil. euro, concernul german a demarat pla­nurile de a converti unităţile de pro­duc­ţie din România pentru a produce com­ponente destinate viitoarelor maşini electrice.
 4. AUTOLIV ROMANIA SRL
  Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România, subsidiara locală a grupului suedez Autoliv, dispune de aproximativ 10.000 de angajaţi în cele şase locaţii din România. Autoliv deţine pe piaţa locală fabrici în Braşov, Lugoj, Sfântu Gheorghe, Reşiţa, Oneşti şi Rovinari, cea din urmă fiind inaugurată de suedezi în toamna anului 2019.
 5. JOYSON SAFETY SYSTEMS ARAD SRL
  Un alt producător de sisteme de siguranță pentru autovehicule din Vestul României a prins intrarea în acest top pe un loc surprinzător de sus.
 6. TRW AUTOMOTIVE SAFETY SYSTEMS SRL
  TRW Automotive este o companie din SA, iar aceasta este subsidiara din România. Prima fabrică a fost deschisă în 2004, iar acum compania produce volane și airbag-uri în fabrici din Timişoara, Oravița, Lupeni, Baia Mare și Marghita.
 7. WEBASTO ROMANIA SRL
  Webasto dezvoltă și produce sisteme inovatoare pentru acoperișuri, soluții de încălzire și răcire și stații de încărcare pentru vehicule electrice. De asemenea, produce sisteme pentru transportarea mărfurilor în condiții de temperatură controlată.
 8. PUREM ORADEA SRL
  Acesta este producătorul de sisteme de evacuare Eberspaecher Exhaust Technology România, subsidiara locală a grupului german Eberspächer. Eberspaecher Exhaust Technology România a fost înfiinţată în luna decembrie 2015, având sediul în Parcul industrial I din Oradea.
 9. THYSSENKRUPP BILSTEIN SA
  Activi din 1996, sunt una dintre primele companii cu investiție străină din România. Compania face parte din grupul internațional thyssenkrupp, cu acoperire globală și prezență în peste 78 de țări, însumând mai mult de 160.000 de angajați.
 10. MADIROM PROD SRL
  Surpriza este că un producător de biciclete a prins acest top 10, semn că industria se schimbă. Retailerul francez de echi­pa­men­te sportive Decathlon, pre­zent pe piaţa locală cu o re­ţea de 13 magazine cu ace­laşi nume, asamblează în Ro­mâ­nia sute de mii de bici­cle­te în fiecare an.

Related posts