Vânzările record ale Volvo Cars nu au oprit tendinţa de scădere a acţiunilor

Da mai departe!

 Constructorul auto suedez Volvo Cars a anunţat vineri că în 2023 a vândut un număr record de automobile, graţie cererii solide pentru maşinile electrice şi stabilizării lanţurilor de aprovizionare, dar cu toate acestea cotaţia acţiunilor sale a scăzut la debutul tranzacţiilor la bursă, transmite Reuters.

Numărul automobilelor vândute de Volvo Cars anul trecut a crescut cu 15%, până la 708.716 unităţi, constructorul suedez precizând că cererea pentru automobilele complet electrice a fost una deosebit de bună, în condiţiile în care a crescut cu 70% comparativ cu 2022.

„Acest record de vânzări este o dovadă a portofoliului solid de produse electrice al Volvo Cars, la care se adaugă stabilizarea lanţurilor de aprovizionare”, a informat producătorul auto, într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, vineri dimineaţa, acţiunile Volvo Cars, firmă la care acţionar majoritar este grupul chinez Geely, erau în scădere cu 1,4% până la 30,49 coroane, un minim istoric pentru o companie care a devenit publică la finele lui 2021. Acţiunile Volvo Cars sunt supuse presiunilor, începând din luna noiembrie a anului trecut, după ce Geely a demarat vânzarea unui pachet de 100 de milioane de acţiuni la constructorul suedez.

Analiştii au început să pună sub semnul întrebării accentul mare pus de Volvo Cars pe automobilele electrice, susţinând că această piaţă înregistrează performanţe sub aşteptări şi de asemenea este afectată de o concurenţă puternică venită din partea constructorului american Tesla.

În luna decembrie a anului trecut, automobilele complet electrice şi cele hibride au reprezentat 55% din totalul automobilelor vândute în Europa, cea mai mare piaţă a Volvo Cars, a precizat vineri constructorul suedez.

Volvo Cars are în prezent două uzine în Europa, una în Suedia şi alta în Belgia, şi până la mijlocul deceniului vrea să construiască a treia fabrică în Slovacia, pentru a-şi îndeplini ţinta de producţie de 1,2 milioane de vehicule pe an, dintre care jumătate să fie automobile electrice.

Related posts