Uzina Moskvich, fostă Renault, din Moscova ar putea începe producția în decembrie

Da mai departe!

Fosta uzină Avtoframos din Moscova, deținută până în primăvara acestui an de Renault, ar putea începe în decembrie producția mașinilor Moskvich. Cu toate acestea, încă se caută partener străin pentru platforma pe care vor fi produse mașinile.

Primarul Moscovei, Sergei Sobianin, a declarat că, la peste șase luni de la plecarea Renault din Rusia, uzina rebotezată JSC Moskvich în iunie, a început pregătirile pentru reluarea producției.

Declarațiile oficialului vin după ce tot el anunța în vară că mii angajații Moskvich își vor păstra locurile de muncă grație schimbării proprietarului. Totuși, până acum, uzina a rămas inactivă.

„Industria de automobile a eșuat serios în acest an. Cu toate acestea sper că putem relansa uzina Moskvich în decembrie cu ajutorul Ministerului Industriei și Comerțului”, a declarat acum Sobianin pentru agenția de presă Interfax.

Oficialii uzinei Moskvich au menționat că speră să producă aproximativ 600 de mașini în acest an, inclusiv 200 de vehicule electrice. În 2023 producția ar putea urca la 50.000 de mașini.

Primăria Moscovei și cel mai mare producător de camioane din Rusia, Kamaz, au convenit în august să investească cinci miliarde de ruble în uzina Moskvich. De atunci este căutat însă un partener străin care să furnizeze atât know-how cât și componente. Surse apropiate Kamaz au menționat că acest partener ar putea fi compania chineză JAC, aceasta venind în afacere cu propria platformă pentru vehicule, precum și cu susținere pentru proiectare, inginerie și asamblare.

Găsirea unui partener străin nu pare însă ușoară dacă avem în vedere că, la fel ca în cazul celor două uzine ale producătorului rus AvtoVAZ, deținute și ele până anul trecut de Renault, contractul de vânzare pe o rublă către autoritățile ruse prevede posibilitatea ca francezii să poată răscumpăra toate activele din Rusia, tot pe o rublă, în termen de șase ani.

O înțelegere similară a încheiat Rusia în această lună și cu partenerul celor de la Renault, japonezii de la Nissan.

Related posts