Uzina Ford din Saarlouis pare că va dispărea, negocierile cu noii investitori au eșuat

Da mai departe!

Aflată sub ghilotina tăierilor de costuri din grupul Ford încă din 2022, uzina Ford din Saarlouis are șanse tot mai mici de supraviețuire, locurile de muncă a mii de angajați fiind în pericol.

Ceea ce la începutul lui 2022 era doar un zvon a devenit o certitudine în vara aceluiași an. În luna iunie a acelui an Stuart Rowley, președinte al diviziei Ford din Europa, anunța că producătorul nu are în plan să continue, începând cu 2025, asamblarea modelului Focus la fabrica sa din Saarlouis.

„Căutăm oportunități alternative pentru producția de vehicule la Saarlouis, inclusiv alți producători. Nu avem în ciclul nostru de planificare un model suplimentar care să intre în asamblare la Saarlouis”, declara Stuart Rowley.

Condamnarea uzinei din Saarlouis venea ca urmare a pierderii unei lupte directe cu fabrica Ford de la Valencia, Spania, pentru asamblarea noilor vehicule electrice.

La șase luni după anunțul lui Rowley, șeful sindicatului uzinei, Markus Thal, se declara optimist având ca suport promisiunea conducerii de a găsi noi investitori. El menționa că orice planuri pentru viitorul uzinei vor „funcționa doar dacă găsim unul sau mai mulți investitori”. Iar succesul este încă departe. „Chiar dacă va exista o soluție pentru majoritatea oamenilor, nu vom putea asigura toate cele 4.500 de locuri de muncă”.

Din nefericire, deși la începutul acestui an au apărut informații despre intenția unor companii chineze din industria auto de a cumpăra fabrica, toate eforturile par să fi fost în van. Conform publicației germane Automobilewoche, oficialii Ford au declarat că investitorul cu care negociau a decis să nu continue discuțiile pentru cumpărarea uzinei „după un studiu detaliat de fezabilitate și negocieri intense”.

Ford nu a dezvăluit numele potențialului investitor, însă avea în plan să semneze un acord preliminar până pe 30 septembrie 2023.

În acest context, Martin Sander, șeful diviziei de automobile Ford în Europa, i-a anunțat pe angajații de la Saarlouis că firma va urma un plan alternativ menit să salveze 1.000 dintre cele 4.400 de locuri de muncă. Asta dacă se va dovedi viabilă transformarea uzinei într-un centru tehnologic.

Related posts