Tesla mută proiectul fabricii de baterii din Germania în SUA în căutare de subvenții

Da mai departe!

Proiectul Tesla de construire a unei fabrici de baterii pentru mașinile produse în Grunheide, lângă Berlin, a fost suspendat, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, motivul fiind legat de posibilele subvenții pe care le-ar primi de la statul american.

Stadiul în care se află uzina de baterii din Grunheide, Berlin, nu este unul foarte avansat, deoarece decizia de construire a acestui obiectiv a fost luată după ce fabrica de vehicule a început să funcționeze. Aici, Elon Musk voia să producă bateriile necesare pentru Modl Y, mașina produsă în Germania pentru piețele din Europa. Acum, bateriile sunt importate din China, iar în viitor ar putea fi aduse din SUA, pentru că Tesla este interesată, potrivit surselor citate, să aplice pentru ajutorul oferit de americani companiilor care produc vehicule electrice și baterii. Jurnaliștii americani susțin că toate echipamentele care erau pregătite pentru Berlin vor fi duse în Austin, până la momentul la care ar putea fi instalate într-o nouă uzină din SUA.

Președintele american Joe Biden a semnat legea care prevede subvenții pentru cei care cumpără mașini electrice, dar și pentru cei care produs astfel de vehicule. Cu ajutorul acestor bani, Tesla va putea să construiască mai ieftin o gigafabrică, iar pentru moment nu ar avea nevoie de mai mult. Planurile din Germania ar putea fi reluate ulterior, când vânzările vor impune un volum mai mare de baterii. În același timp, sunt invocate și prețurile în creștere la energia din Europa, ceea ce va conduce la costuri tot mai mari în fabrica Tesla din Germania. Tesla a refuzat un ajutor de stat oferit de Germania, în valoare de 1,1 miliarde de euro, bani destinați susținerii investițiilor în producția de baterii. În uzina din Grunheide ar fi trebuit să lucreze peste 2000 de persoane, iar livrările de baterii erau prevăzute să înceapă în prima parte a anului 2023.

Related posts