Tesla este încolțită de proteste ale sindicatelor

Da mai departe!

Compania americană Tesla se confruntă cu o grevă a mecanicilor auto din Suedia care s-a extins și în Danemarca. Greva a început inițial în Suedia.

Aflat în conflict cu producătorul de mașini electrice Tesla, sindicatul suedez IF Metall, a reușit să adune în jurul său și alte organizații ale angajaților ajungând chiar și în țara vecină, Danemarca.

Profitând de faptul că sindicatele au drepturi bine definite în Suedia, care implică și susținerea unui sindicat de alte organizații ale angajaților, IF Metall a strâns în jurul său mai multe entități, iar Tesla are acum de înfruntat, pe lângă mecanici auto, și docheri, angajați la salubritate, electricieni sau lucrători poștali.

În total, nouă sindicate s-au aliat sub stindardul IF Metall în lupta cu Tesla pentru drepturile angajaților din atelierele service. Astfel, pe lângă faptul că mașinile Tesla nu pot fi reparate sau întreținute în unități service autorizate, nici cele abia cumpărate nu pot circula pe șosele pentru că poștașii refuză să livreze la domiciliul clienților Tesla plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Ba chiar și instalarea unor stații de încărcare a fost pusă în așteptare pentru că electricienii refuză astfel de lucrări.

La aproape două luni de la startul „ostilităților” din Suedia, sindicatul 3F din Danemarca a anunțat că va sprijini mecanicii auto suedezi în acțiunea lor împotriva Tesla și va refuza să descarce sau să transporte mașinile produse de compania auto americană pentru clienții din Suedia.

Astfel, mișcarea sindicală blochează încercarea celor de la Tesla de a livra mașinile în Suedia ocolind blocada docherilor din porturile acestei țări prin Danemarca.

Menționând că IF Metall a cerut sprijinul 3F în acest sens, președintele sindicatului danez, Jan Villadsen, a declarat că „la fel ca și companiile, mișcarea sindicală este globală în lupta pentru protejarea lucrătorilor”.

Întreaga desfășurare de forțe a avut ca punct de pornire refuzul Tesla de a încheia contracte colective de muncă pentru angajații din atelierele service. Compania americană preferă să lucreze cu contracte individuale.

Related posts