Tesla, depășită de compania chineză BYD în clasamentul vânzărilor de mașini electrice

Da mai departe!

BYD, grupul auto chinez susținut de compania Berkshire Hathaway deținută de „oracolul din Omaha, Warren Buffett, a detronat Tesla de pe poziția fruntașă în domeniul producției și vânzărilor de mașini electrice. Pe lângă schimbarea de lider, mutarea semnalează dominația în creștere a Chinei asupra pieței mașinilor electrice.

În primele șase luni ale lui 2022, chinezii de la BYD au vândut la nivel mondial 641.000 de vehicule, în creștere cu nu mai puțin de 300% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această majorare impresionantă a vânzărilor a luat pe nepregătite chiar și analiștii marilor companii de consultanță.

În același timp, compania Tesla a comercializat 564.000 de vehicule, sub așteptări. Motivele ratării țintei de către Tesla sunt dificultatea de a se aproviziona cu semiconductori, mai ales țn al doilea trimestru al anului, procesele de organizare a activității de la noile uzine din SUA și Europa dar, mai ales, ironic, problemele de pe piața chineză. În marele stat asiatic, atât producția cât și vânzările Tesla au fost afectate de noua izbucnire a pandemiei.

De altfel, nu doar Tesla a fost afectată de reizbucnirea pandemiei în China. Mari firme locale, precum Li Auto, Xpeng sau Nio, au fost puternic afectate de blocarea pieței. Spre deosebire de BYD, aceste companii au uzine în regiunile cu cele mai severe restricții impuse de autorități.

Analiștii consideră ascensiunea industriei auto chineze drept un preambul al unei schimbări majore pe piața globală, deoarece producătorii de vehicule electrice din China par să fi acoperit cererea de pe piața locală și au început să-și concentreze atenția pe piețele de export.

Anul trecut, China, cea mai mare piață auto din lume, a exportat peste jumătate de milion de vehicule electrice, de două ori mai multe față de 2020.

Potrivit cercetătorilor Mercator Institute for China Studies, un „think-tank” din Berlin, aproximativ o treime dintre exporturile Chinei către Europa au fost vehicule ale unor mărci europene deținute de companii chineze, precum Volvo sau MG Motor, aproape jumătate au provenit de la Tesla, iar restul de la întreprinderi mixte europene din China. Cel mult 2% din total este acoperit de mărcii 100% chineze.

Cu toate acestea, Tu Le, managing director al grupului de consultanță Sino Auto Insights, consideră că BYD, „trage cu toți cilindrii”, cu produse care acoperă multe segmente importante de pe piața vehiculelor electrice. Analistul se așteptă, de asemenea, ca BYD să provoace în curând producătorii auto străini chiar pe teritoriul lor, în special în SUA. „Vor face niște mișcări cu adevărat agresive pentru a se impune pe piețele externe”, este de părere Tu Le.

Un alt segment în care grupul chinez BYD avansează rapid, fapt ce susține puternic producția sa de mașini electrice, este producția de baterii.

Potrivit analiștilor SNE Research, BYD a depășit LG Energy în ceea ce privește cota de piață. Acest lucru s-a întâmplat, în parte, din cauza întreruperilor de producție de la fabrica Tesla din Shanghai al cărei furnizor de baterii este LG Energy.

În prezent, cel mai puternic producător mondial de baterii pentru mașini electrice rămâne CATL, (Contemporary Amperex Technology), tot o companie chineză. Pe locul secund a urcat divizia de baterii a BYD, iar pe trei a coborât LG Energy.

Related posts