SUA: Vânzările de vehicule noi au crescut cu 12% anul trecut, în pofida preţurilor ridicate şi a majorării dobânzilor

Da mai departe!

Afectaţi de preţurile ridicate, majorarea dobânzilor, grevele din sectorul auto şi deficitul de cipuri, consumatorii din Statele Unite au cumpărat totuşi 15,6 milioane de vehicule noi anul trecut, un avans de 12% faţă de 2022 şi cea mai mare creştere din mai mult de un deceniu, transmite AP.

Cu toate acestea, vânzările încă nu au revenit la nivelul de 17 milioane de vehicule noi înregistrat înaintea pandemiei şi se întrevăd semne ale încetinirii livrărilor în 2024, pe fondul preţurilor ridicate.

„Vedem că anul trecut consumatorii au făcut eforturi susţinute pentru a se asigura că beneficiază de cele mai bune preţuri. Ei au făcut achiziţii când au obţinut reduceri”, a apreciat Jonathan Chariff, directorul South Automotive Group.

În decembrie 2022, preţul mediu al unui vehicul a atins nivelul de vârf de 47.300 dolari, pe fondul deficitul de cipuri care a limitat producţia. Apoi, problemele s-au atenuat în 2023, iar producţia a revenit la normal, preţurile au început să scadă, dar General Motors, Ford şi Stellantis s-au confruntat şase săptămâni cu greva declanşată de sindicatul United Auto Workers.

Datele de la J.D. Power arată că, la mijlocul lunii decembrie 2023, preţul mediu al unui vehicul a scăzut cu 2,7%, la aproximativ 46.000 dolari.

Vânzările de vehicule electrice (EV) au crescut cu 47% anul trecut, la nivelul record de 1,19 milioane, conform datelor Motorintelligence.com. Cota de piaţă a EV a urcat de la 5,8% în 2022 la 7,6% în 2023. În decembrie, vânzările EV au urcat cu 34%.

În 2023, majoritatea producătorilor auto au raportat creşteri ale vânzărilor în SUA: General Motors (14%), Toyota (7%), Honda (33%), Nissan (23%), Hyundai (12%). Stellantis, a înregistrat un declin de 1% anul trecut.

Ford ar urma să publice joi datele privind vânzările în SUA.

Relansarea vânzărilor de autovehicule vine după ce companiile şi-au majorat producţia pentru a ţine pasul cu cererea susţinută de noi vehicule în 2023, chiar dacă unii analişti avertizează că dobânzile ridicate îşi vor face simţite efectele asupra cererii în acest an.

Related posts