Stellantis, în plin scandal. Acționarii și autoritățile franceze nu sunt de acord cu sumele acordate șefului Carlos Tavares

Da mai departe!

Sumele alocate directorului executiv al grupului auto Stellantis au dat naștere unor reacții adverse atât din partea unor acționari cât și din cea a autorităților.

Grupul Stellantis, format în 2020 prin fuziunea companiilor PSA Peugeot Citroen și Fiat Chrysler Automobiles, a avut rezultate financiare spectaculoase în 2021 și, ca atare, șeful acestuia, Carlos Tavares, beneficiază de sume importante.

Într-o perioadă marcată de pandemie, criză a semiconductorilor și creșteri ale prețurilor pentru materia primă și transport, mulți producători auto au anunțat rezultate financiare mult peste așteptări. Stellantis nu a făcut notă discordantă.

Grupul care reunește mărci precum Citroen, Peugeot, DS, Fiat, Alfa Romeo, Opel, Maserati, Jeep, Chrysler, Dodge, a realizat o marjă operațională de 11,8%, mult peste ținta inițială de 10% și un profit net record de 13,354 miliarde de euro Conform oficialilor companiei, principalul vector de creștere a fost utilizarea bună a sinergiilor din grup, aceasta generând economii de 3,2 miliarde de euro în 2021.

„Rezultatele record demonstrează că Stellantis este bine poziționat pentru a oferi performanțe puternice, chiar și în mediile de piață cele mai incerte”, declara la prezentarea rezultatelor financiare de la finalul lunii februarie CEO-ul Carlos Tavares.

Ca urmare a acestui rezultat neașteptat de bun, directorul general de la grupul franco-italian Stellantis, Carlos Tavares, ar trebui să beneficieze de un salariu de aproximativ 19 milioane de euro la care se adaugă un pachet suplimentar de acţiuni cu o valoare de 32 de milioane de euro şi o recompensă pe termen lung în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro.

În ciuda rezultatelor foarte bune, suma totală rezervată lui Tavares li s-a părut mult prea mare mai întâi acționarilor americani. În adunarea anuală a acționarilor, peste 52% dintre acționari au votat împotriva raportului de remunerare a executivului din 2021 pentru managerii superiori, inclusiv Tavares.

Related posts