Ssang Yong Tivoli Grand – Reexaminare de iarnă

Da mai departe!

Ssang Yong Tivoli Grand a primit un facelift care îi asigură o siluetă mai atrăgătoare. În această formă a sosit de la SMT Pallady pentru a fi alături de noi într-un weekend de iarnă.

Coreenii spun că designul Tivoli a fost inspirat de arhitectura urbană modernă și de liniile ondulate ale naturii. Acesta este un facelift care a adus blocuri optice mai moderne. Update-ul din 2023 este mai extins, SUV-ul subcompact primind o parte frontală redesenată care introduce o grilă mai mică cu litere asimetrice și o admisie mai mare pe bara față.
Forma blocurilor optice e neschimbată, dar în interior acestea au altă configurație. Restul caroseriei rămâne neschimbată, cu excepția unor jante de 18 inch, panouri laterale revizuite și scut deflector asortat cu noile schimbări. Emblemele Ssang Yong au dispărut de pe modelul prezentat în Coreea, iar sigla KG Mobility pe partea spate este singurul element de branding, la noi a rămas numele mărcii, dar numele modelului este mult mai proeminent.
În interior, avem suficient spațiu pentru cinci persoane, iar portbagajul este unul dintre pricipalele atuuri ale acestei mașini. Pe de altă parte, designul interior este unul plăcut, iar materialele dincolo de ce pot oferi producători din zona asta de preț. Soluțiile de confort bine gândite aplicate în habitaclu contribuie la o stare bună a șoferului și pasagerilor. Am apreciat conceptul ergonomic al cockpit-ului, dar și pasul înainte din punctul de vedere al tehnologiei sistemului de infotaiment. Dispozitivele mobile pot fi conectate cu ușurință la ecranul de până la 9”, de asemenea, pot fi încărcate wireless. Dotări precum scaune față cu încălzire, scaun șofer cu ventilație în două trepte, scaune spate deosebit de confortabile datorită înclinării la 27,5°, sistemul automat de climatizare cu două zone cu senzor de temperatură și afișaj digital sunt prezente și la acest model. În Tivoli veți găsi deosebit de multe spații de depozitare pentru diferite obiecte – de exemplu, în consola centrală poate fi depozitată chiar și o tabletă, iar torpedoul este împărțit în mai multe compartimente. Buzunarele laterale de pe uși sunt atât de mari încât pot fi amplasate în ele fără probleme chiar și flacoane de 1,5 l.
Instrumentarul digital de 10,25-inch și display-ul de 9 inch al sistemului infotainment par moștenite de la vechiul model, dar vin cu mai multe servicii de conectivitate via Infoconn.
Controlul climei este acum de tip touch screen, iar tapiseria poate fi comandată cu opționale și nuanțe noi. Echiparea de siguranță include 7 airbag-uri și 14 sisteme active de ultimă generație.
Sub capotă este un motor Euro6 D, pe benzină de 1,5 litri GDI-turbo. Acesta furnizează putere maximă de 163 CP la 5500 rpm și cuplu maxim de 280 Nm la 1500–4500 rpm cu emisii CO2 de 146 g/km. Cuplat la o transmisie manuală 6 trepte bine etajată, acest propulsor oferă puterea foarte prompt, făcând din Tivoli o mașină sprintenă. Din punct de vedere al dinamicii, avem un comportament satisfăcător, în curbe mașina stă destul de bine, dar, dacă ar fi după noi, am îmbunătăți ceva la feedback-ul direcției, dar și la economia de combustibil.
Am înfruntat cu acest model condiții de drumuri de iarnă, deoarece primarii din București nu prea își fac treaba în ceea ce privește deszăpezirea. De la gheață și până la mormane de zăpadă, Tivoli Grand a înfruntat totul și a reușit cu brio. Modurile Normal și Sport sunt de folosit tot timpul, dar la situații mai speciale, am intrat și pe modul Snow.
Pe lângă o multitudine de airbag-uri, Ssang Yong Tivoli oferă sistemul avansat de asistare a șoferului și de siguranță care include sistemul avansat de frânare de urgență (AEBS) suplimentat cu cameră video și radar, asistență pentru menținerea pe banda de circulație, alertă la mișcarea vehiculului din față, alerte privind distanța sigură de urmărire și atenția șoferului, tempomat inteligent și adaptiv, precum și asistență pentru faza lungă. De asemenea, este prezentă și funcția de asistență pentru menținerea pe banda de circulație și alertă când vehiculul din față pornește din staționare.

Ssang Yong Grand Tivoli 1.5 GDi

– 0-100 km/oră: N/A
– Viteza maximă: 181 km/oră
– L/l/î: 4.480/1.810/1.621
– Masă proprie: 1.350 kg
– Volum portbagaj (l) 720
– Cilindree (cmc) 1.497
– Putere (CP) 163 la 5.000 rpm
– Cuplu maxim (Nm) 260 la 1.500 rpm
– Consum mediu 9 l/100 km (mixt)
– Cutie de viteze automată, 7 trepte

Related posts