Sfaturi pentru șoferi pe timp de caniculă

Da mai departe!

Deoarece suntem în mijlocul verii și traversăm perioade de caniculă în care disconfortul termic va fi accentuat iar temperaturile maxime se vor încadra între 34 şi 40 de grade, AutoReport.ro are un set de sfaturi și măsuri care trebuie luate pentru a fi în siguranță.

Pentur acest motiv, recomandăm conducătorilor de autovehicule:
– să folosească sistemele de climatizare;
– să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;
– să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă;
– să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână;
– să nu conducă după ce a consumat băuturi alcoolice, acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor;
– să nu vorbească la telefon în timpul mersului, fără a folosi dispozitivele speciale „maini libere”.

Temperatura ridicată din hibitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan.

De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.

Recomandăm persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală, menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă, să evite pe cât posibil deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă este imperios necesară deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.

Rugăm conducătorii de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.

Related posts