Șefii Renault consideră că plecarea directorului de operațiuni Ashwani Gupta de la Nissan va accelera procesul de reechilibrare al Alianței

Da mai departe!

Directorii de la grupul auto francez Renault SA sunt optimişti că plecarea lui Ashwani Gupta de la Nissan Motor Co. este posibil să accelereze reechilibrarea alianţei vechi de decenii între cei doi producători auto, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Iminenta plecare a directorului de operațiuni de la Nissan, Ashwani Gupta, ar trebui să urgenteze eforturile destinate ajungerii la un acord definitiv la care cele două companii sperau să ajungă la începutul anului, au estimat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Constructorul auto japonez Nissan a anunţat săptămâna trecută că Ashwani Gupta, 52 de ani, va pleca de la Nissan când expiră mandatul său în Consiliul director al companiei, la finele acestei luni. Anterior, Financial Times a scris că Ashwani Gupta a fost forţat să plece după ce a intrat în conflict cu directorul general Makoto Uchida şi s-a opus condiţiilor cerute de Renault în schimbul reducerii participaţiei sale la Nissan.

Renault speră să finalizeze acordul de reechilibrare a alianţei până la finalul acestei ani, a spus una din surse, adăugând că discuţiile ar putea să avanseze rapid în săptămânile următoare şi este posibil să ducă la un acord final până la finele verii.

Conform unui acord preliminar anunţat în luna februarie, Renault şi Nissan au convenit o restructurare profundă a alianţei lor, înfiinţată în 1999, care le va pune pe picior de egalitate, iar producătorul auto nipon va investi în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez. Conform acordului, Renault îşi reduce participaţia la Nissan la 15%, de la aproximativ 43%, transferându-şi participaţia rămasă, de 28%, într-un trust francez.

Deşi proiectele comune separate pe care Renault, Nissan şi partenerul de alianţă Mitsubishi Motors Corp. le-au anunţat în luna februarie au făcut progrese, nivelul investiţiei Nissan în divizia de automobile electrice a Renault, denumită Ampere, mai rămâne încă de stabilit.

Preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, care este şi vicepreşedinte la Nissan, intenţionează să călătorească în Japonia săptămâna viitoare pentru Adunarea generală anuală de la constructorul auto japonez, au dezvăluit sursele. Aceleaşi surse au adăugat că CEO-ul Renault, Luca de Meo, care nu face parte din board-ul Nissan, nu este aşteptat să se alăture lui Jean-Dominique Senard.

Renault Group este prezent în peste 130 de ţări şi are mai mult de 170.000 de salariaţi. Grupul a vândut 2,9 milioane de vehicule în 2020.

Related posts