Se produc 65 de vehicule pe oră la Uzina Dacia de la Mioveni

Da mai departe!

Uzina Dacia de la Mioveni are în prezent o cadenţă de producţie de 65 de vehicule pe oră, aproape două treimi dintre ele fiind Duster. Conform informaţiilor prezentate miercuri cu ocazia unei vizite în uzină, un autoturism este finalizat la fiecare 55 de secunde, rezultând o producţie zilnică de 1.392 de vehicule. Dintre acestea, 65% sunt Duster, 25% Jogger şi 10% Sandero Stepway şi Logan.

Reprezentanţii Departamentului Montaj Vehicule au precizat că asamblarea se face pe un flux de fabricaţie care măsoară 1.200 de metri şi conţine în acelaşi timp, de la primul post de lucru până la finalul procesului, un număr de 172 de vehicule.

Departamentul în care lucrează peste 1.700 de persoane, o treime fiind femei, conţine şapte ateliere de fabricaţie, un atelier de mentenanţă şi un atelier pentru implementarea noilor proiecte.

Echipa Calitate este formată din 243 de responsabili de calitate, prezenţi în toate departamentele de fabricaţie. 80% dintre ei sunt implicaţi în fluxul direct de verificare a vehiculelor, iar 15% realizează activităţi de supraveghere frecvenţială.

Există 800 de puncte de control pe patru tipuri de caroserii, cu diverse tipuri de motor şi cutii de viteză şi diferite grade de echipare. Timpul de verificare pentru fiecare vehicul în camera calmă este de 15 minute, fiind controlate funcţionalitatea, aspectul exterior şi interior şi funcţionalitatea multimedia.

Validarea vehiculului şi punerea în parametri se realizează cu ajutorul standurilor de reglaj şi control pentru paralelism, aliniere faruri şi sisteme de asistenţă pentru şofer. De asemenea, se realizează şi primul rulaj de tip client în interiorul bancurilor de validare electrică şi electronică.

În Departamentul Presaj, cel mai nou compartiment este Zona High Speed, o investiţie de 37 de milioane de euro, finalizată în 2020, unde sunt realizate piesele de aspect – panouri de uşi, capotă faţă, pavilion.

În funcţie de complexitatea gamelor, pe linia de mare viteză se pot realiza 9.600 de piese într-un schimb de opt ore. În prezent sunt fabricate piese de serie pentru modelele Duster, Jogger, Sandero şi Logan.

În Departamentul Caroserie lucrează 1.780 de persoane. Există două fluxuri de asamblare identice, unul dedicat exclusiv modelului Duster, cu o capacitate maximă de 40 vehicule/oră, iar celălalt pentru Jogger, Logan, Sandero Stepway şi Duster, cu o capacitate maximă de 35 vehicule/oră.

În departament există 556 de roboţi, procentajul de robotizare fiind în prezent de 44%.

Traseul de vizitare a inclus şi Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia (UMCD), prezentată ca fiind una dintre cele mai complexe uzine de fabricaţie mecanică din Grupul Renault.

„Complexitatea este dată de numărul mare de procese de fabricaţie: turnare, uzinaj, asamblaj, presaj, sudură şi cataforeza.
Produsele rezultate în urma acestor procese sunt piesele de aluminiu, motoarele, cutiile de viteze şi elementele de şasiu care sunt livrate atât Uzinei de Vehicule Dacia, cât şi altor uzine din Alianţa Renault – Nissan – Mitsubishi”, au explicat reprezentanţii uzinei.

Pentru fabricarea pieselor de aluminiu, UMCD dispune de cea mai mare turnătorie de aluminiu din Grupul Renault, cu o capacitate de 29.000 de tone de piese pe an. După turnare, piesele sunt uzinate, pentru îndepărtarea excesului de material şi apoi ajung în liniile de asamblare ale uzinei sau sunt exportate către alte uzine ale Grupului Renault.
 

În Departamentul Motoare este fabricat motorul HR10, pe benzină şi GPL, care echipează vehicule din gama Dacia – Sandero Stepway, Logan şi Duster, dar şi gama Renault Clio. Cutiile de viteze fabricate la UMCD sunt manuale, au şase trepte de viteză şi sunt disponibile în două variante, TL 4 pentru tracţiunea faţă şi TL8 pentru tracţiunea 4×4. 

Related posts