Saudiții de la Aramco, tot mai aproape de colaborarea cu Renault și Geely în divizia pentru motoare cu combustie internă ce include Dacia

Da mai departe!

Aramco, una dintre cele mai mari companii mondiale din domeniul energiei, deținută de saudiți, a semnat o scrisoare de intenție cu Renault Group și Geely privind participarea la noua companie de sisteme de propulsie care va avea activitate și în România.

Aramco a semnat o scrisoare de intenție pentru a deveni acționar minoritar în cadrul noii companii de tehnologie în domeniul sistemelor de propulsie care va fi constituită de Renault Group împreună cu Geely Holding Group (Geely Holding) și Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) — denumite în comun „Geely”. Noua companie va fi dedicată tehnologiilor de propulsie cu combustie internă și hibridă.

Investiția Aramco va susține dezvoltarea companiei și va contribui la cercetarea și dezvoltarea unor soluții de combustibili sintetici și a unor tehnologii de nouă generație în domeniul propulsiei cu hidrogen. Este de așteptat ca Renault Group și Geely să-și mențină cote de participare egale în noua entitate independentă.

Cu o rețea globală de 17 uzine mecanice și 5 centre R&D pe trei continente, viitoarea companie ar urma să devină un furnizor global cu o capacitate de producţie anuală de peste cinci milioane de transmisii și motoare cu combustie internă, hibride și plug-in hibride, vândute în peste 130 de țări.

„Această scrisoare de intenție reprezintă un reper major al angajamentului nostru permanent față de dezvoltarea tehnologiilor de transport și constituie o platformă pentru susținerea eforturilor de cercetare și dezvoltare ale Aramco în domeniul soluțiilor de motorizare inovatoare. Colaborarea noastră cu Renault și Geely va susține dezvoltarea sistemelor de propulsie pentru întreaga industrie auto și se va încadra în demersurile mai largi de dezvoltare a operațiunilor noastre la nivel global”, a declarat cu ocazia semnării scrisorii de intenție Mohammed Y. Al Qahtani, Aramco Executive Vice President of Downstream.

De asmenenea, Luca de Meo, CEO Renault Group, a menționat că „parteneriatul cu Aramco va duce la un nou nivel compania noastră mixtă cu Geely Group și o va plasa în prima linie a cursei pentru dezvoltarea tehnologiilor de propulsie cu combustie internă cu emisii foarte scăzute. Intrarea Aramco reprezintă un aport unic de know-how care va ajuta la dezvoltarea unor inovații revoluționare în domeniul combustibililor sintetici și ai hidrogenului”.

Aramco este o companie globală integrată din domeniul energiei și al produselor chimice. Aramco realizează o optime din producția mondială de petrol și dezvoltă noi tehnologii în domeniul energiei. Obiectivul companiei este de a face ca resursele energetice să fie mai sustenabile și mai utile, pentru a asigura stabilitatea și creșterea economică pe termen lung în întreaga lume.

Informația privind intrarea Aramco în parteneriatul dintre Renault și Geely pentru producția de motoare termice performante este cunoscută încă din vara lui 2022, însă pe atunci discuțiile dintre gigantul petrolier și cele două companii auto se aflau într-un stadiu incipient.

Ulterior, în toamna anului trecut, grupurile Renault și Geely au semnat un acord cadru pentru crearea unei companii care va gestiona dezvoltarea, producția și furnizarea de motoare hibride și termice. Entitatea va include și Renault Mécanique Roumanie (RMR).

Grupul chinez Geely și cel francez Renault, din care face parte și Dacia, au semnat un „acord cadru permisiv pentru crearea unui nou lider global în dezvoltarea, producția și furnizarea de motoare hibride și termice de înaltă eficiență”. La momentul respectiv, Geely și Renault stabiliseră deținerea în comun a câte unei participații de 50% în noua companie.

În România, se intenționează ca entitatea specializată pe grupuri motopropulsoare să rămână în continuare Renault Mécanique Roumanie (RMR).

Noua entitate va fi un furnizor global independent de soluții de sisteme de propulsie, producând următoarea generație de motoare hibride și dezvoltând tehnologii fără emisii de carbon și cu emisii scăzute, în cinci centre globale de cercetare și dezvoltare. La momentul lansării, se așteaptă ca noua companie să furnizeze soluții către mai mulți clienți industriali, inclusiv Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, dar și Nissan și Mitsubishi Motors Company. În viitor, parteneriatul ar putea oferi tehnologii de propulsie și altor mărci.

Compania formată de Geely și Renault – al cărui nume nu a fost încă stabilit – va opera în 17 uzine producătoare de motoare pe trei continente, cu un număr de aproximativ 19.000 de angajați în total. Va avea o capacitate de producție anuală combinată de peste cinci milioane de motoare cu ardere internă, hibride, plug-in hibride și cutii de viteze și va deveni furnizor pentru 130 de țări și teritorii. Portofoliul comun al noii companii și amprenta sa regională vor putea oferi soluții pentru 80% din piața globală de motoare termice.

Related posts