Reuters: Biden anunţă marţi noi tarife pentru China, care vizează vehiculele electrice

Da mai departe!

Preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să anunţe noi tarife pentru China de săptămâna viitoare, care vizează sectoare strategice, inclusiv o majorare majoră a taxelor vamale pentru vehiculele electrice (EV), potrivit unor trei persoane familiarizate cu problema, transmite Reuters.

Anunţul complet, aşteptat marţi, va menţine tarifele existente pentru multe bunuri chinezeşti, stabilite de fostul preşedinte Donald Trump, potrivit uneia dintre persoane. Dar va adăuga şi noi tarife pentru semiconductori şi echipamente solare, precum şi majorarea tarifelor pentru vehiculele electrice, potrivit uneia dintre surse.

Echipamentele medicale fabricate din China, cum ar fi seringile şi echipamentele de protecţie personală, se confruntă, de asemenea, cu tarife suplimentare, au declarat surse pentru Reuters.

În revizuirea aşa-numitelor ”tarife ale secţiunii 301”, administraţia Biden s-a concentrat asupra industriilor despre care spune că sunt din domenii strategice competitive şi de securitate naţională, a spus una dintre persoane.

Actualizarea mult aşteptată a tarifelor vine după ce un număr de parlamentari au cerut majorări masive ale tarifelor pentru vehicule din China. Sunt relativ puţine vehicule uşoare fabricate în China care sunt importate acum.

Tarifele pentru vehiculele electrice chinezeşti se vor multiplica de patru ori conform noului plan al lui Biden, a relatat Wall Street Journal, citând oameni familiarizaţi cu problema.

Preşedintele Comitetului Bancar al Senatului, Sherrod Brown, doreşte ca administraţia Biden să interzică definitiv vehiculele electrice chinezeşti, din cauza temerilor că prezintă riscuri pentru datele personale ale americanilor.

Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA şi-a făcut recomandările Casei Albe în urmă cu săptămâni, dar un anunţ final a fost amânat din cauza discuţiilor interne, au spus surse.

Anunţul ar putea veni mai târziu de marţi, au spus unele surse.

Biden, un democrat care doreşte realegerea sa în funcţia de preşedinte în noiembrie, încearcă să contrasteze cu abordarea sa cu cea a candidatului republican Trump, care a propus tarife generale, pe care oficialii de la Casa Albă le consideră prea directe şi predispuse să provoace inflaţie.

Trump a promis tarife de 60% sau mai mari pentru toate mărfurile chinezeşti.

Casa Albă şi biroul Reprezentantului comercial al SUA au refuzat să comenteze.

Măsurile ar putea provoca represalii din partea Chinei într-un moment de tensiuni sporite între cele mai mari două economii ale lumii.

Impunerea mai largă de tarife de către Trump în timpul preşedinţiei sale 2017-2021 a declanşat un război tarifar cu China.

Ambii candidaţi din 2024 s-au îndepărtat de consensul de liber schimb care a domnit cândva la Washington, perioadă influenţată de aderarea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului în 2001.

În 2022, Biden a lansat o revizuire a politicii erei Trump în conformitate cu secţiunea 301 din legea comercială a SUA. Luna trecută, el a cerut taxe vamale mult mai mari ale SUA pentru produsele metalice din China, dar produsele vizate erau estimate la peste 1 miliard de dolari, pentru produse din oţel şi aluminiu, a declarat un oficial american.

Biden a anunţat, de asemenea, lansarea unei investigaţii asupra practicilor comerciale din China în sectoarele construcţiilor navale, maritime şi logistice, un proces care ar putea duce la mai multe tarife.

De asemenea, administraţia Biden a făcut presiuni asupra Mexicului, pentru a interzice Chinei să-şi vândă indirect produsele metalice către Statele Unite de acolo.

China a spus că măsurile tarifare sunt contraproductive şi provoacă prejudicii economiei SUA şi celei globale.

Related posts