Renault va începe vânzarea de acțiuni Nissan în cel mai scurt timp

Da mai departe!

Pachetul de acțiuni pe care Renault l-a transferat unui trust francez, pentru a-și diminua controlul exercitat asupra Nissan, urmează să fie scos la vânzare în foarte scurt timp, după cum a declarat CEO-ul Renault, Luca de Meo.

Renault va face rost de bani în primele săptămâni ale lui 2024, deoarece va începe vânzarea de acțiuni Nissan. Mecanismul a fost anunțat de Renault odată cu prezentarea noului acord privind Alianța Renault Nissan Mitsubishi, acord care prevede micșorarea deținerii Renault la 15%, la un nivel egal cu pachetul deținut de Nissan la Renault. Diferența de 28,4% a fost transferată la începutul lunii noiembrie unui trust cu sediul în Franța, care va adminsitra drepturile acestor acțiuni, rămase însă fără un drept esențial, cel de vot. Practic, cele două companii și-au echilibrat participațiile reciproc, la 15%, cu drepturi egale de vot.

Renault era la data semnării acordului cel mai mare acționar al Nissan, cu 43,4% din acțiunile companiei. Următorul acționar, The Master Trust Bank of Japan, are doar 10%, iar ceilalți acționari instituționali dețin pachete mult mai mici. Un procent de 35,6% din acțiunile Nissan este tranzacționat pe piața liberă.

Luca de Meo, CEO Renault, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că nu va vinde toate acțiunile deodată, pentru a nu invada piața cu acțiuni Nissan, dar o va face foarte repede, la începutul anului 2024, urmând ca banii să fie utilizați pentru investițiile curente ale Renault. Vânzarea se va face conform acordului, cu consultarea partenerului Nissan, care are atât drept de preempțiune, cât și de preferință pentru terți.

Acțiunile Nissan au înregistrat o revenire lentă în ultimii ani, pe fondul restructurării companiei și al revenirii la profit, după cutremurul din 2018 – 2019, când a fost arestat CEO-ul de atunci, Carlos Ghosn. Este de așteptat ca prețul acțiunilor să crească simțitor odată cu anunțarea rezultatelor pe trimestrul al treilea al anului fiscal, octombrie – decembrie, având în vedere faptul că Nissan înregistrează performanțe semnificative în acest an, atât la nivel de venituri, cât și la cel al profitului obținut.

Pachetul integral de acțiuni deținute de Renault valorează, conform prețului din ultimele zile, aproape 7 miliarde de euro, iar pachetul pe care francezii urmează să-l vândă este estimat la aproape 2 miliarde de euro, bani pe care compania ar urma să-i folosească pentru accelerarea electrificării. Suma ar putea compensa amânarea listării Ampere, care nu se bucură de condiții de piață foarte bune în această perioadă.

Suma ar putea compensa amânarea listării Ampere, care nu se bucură de condiții de piață foarte bune în această perioadă, o companie nouă pe care Renault speră să obțină cel puțin 8 miliarde de euro, în momentul listării.

Related posts