Renault şi Geely vor să aducă saudiții de la Aramco în noua societate mixtă dedicată motoarelor pe combustie şi tehnologiei hibride

Da mai departe!

Producătorul auto francez Renault şi grupul chinez Geely lucrează la finalizarea unui acord prin care producătorul de petrol Aramco din Arabia Saudită va deveni investitor şi partener, pentru dezvoltarea şi furnizarea de motoare pe combustie şi tehnologie hibridă, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Conform surselor, Aramco a fost implicat în negocieri avansate care vizau preluarea unei participaţii de până la 20% într-o companie înfiinţată de Geely-Renault.

Potrivit unui document pregătit de companii şi consultat de Reuters, acum obiectivul este înfiinţarea, în 2023, a unei firme specializată pe sistemele de propulsie, care să producă anual peste cinci milioane de „motoare hibride şi cu emisii scăzute, precum şi sisteme de transmisii”.

În urma investiţiei Aramco, Renault şi Geely vor deţine fiecare 40% din societatea mixtă, dar condiţiile financiare are tranzacţiei nu au fost încă stabilite, susţin sursele.

Oficialii Renault şi Geely nu au dorit să comenteze informaţia, în timp ce reprezentanţii Aramco nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a face comentarii.

În mai 2022, Renault anunţase în mod oficial că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină. În noiembrie, Renault şi Geely au ajuns la un acord privind lansarea unei societăţi mixte, deţinute în mod egal, care va furniza motoare pe combustie şi tehnologie hibridă brandurilor pe care le deţin, precum şi altor companii auto. Noua entitate va avea 19.000 de angajaţi la 17 fabrici şi trei centre de cercetare-dezvoltare (R&D).

Societatea mixtă va avea numele de cod „Horse” pentru Renault şi „Rubik” pentru Geely.

Conform documentului, investiţia Aramco va sprijini dezvoltarea tehnologiilor vizând decarbonizarea pentru motoarele pe benzină. De asemenea, Aramco va contribui la activităţile de cercetare-dezvoltare (R&D) pentru pe sistemele de propulsie.

În 2022, Aramco anunţase un parteneriat cu Hyundai Motor Co pentru studierea combustibililor îmbunătăţiţi care să fie folosiţi la motoarele hibride, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon ale vehiculelor. 

Related posts