Renault ar putea produce un vehicul electric accesibil în India

Da mai departe!

Renault ia în considerare producerea unui vehicul electric accesibil în India, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, ca parte a eforturilor de a se extinde pe o piaţă unde ar urma să crească rapid vânzările de maşini electrice.

Un studiu al Renault arată modul în care producătorul auto francez merge mai departe cu planurile de electrificare, chiar dacă nu a rezolvat încă negocierile cu partenerul de alianţă Nissan Motor privind investiţiile într-o subsidiară dedicată vehiculelor electrice.

De asemenea, studiul indică schimbarea percepţiilor pe piaţa auto din India, care anul trecut a raportat cea mai rapidă creştere din rândul pieţelor auto importante. Deşi vehiculele electrice ar urma să reprezinte în 2022 mai puţin de 1% din vânzările de maşini noi în India, Guvernul a stabilit un obiectiv de 30% până în 2030 iar cu ajutorul subvenţiilor a reuşit să atragă furnizori de componente care lucrează cu producătorii auto internaţionali.

Renault studiază lansarea unei versiuni electrice produse în India a crossover-ului Kwid. Analiza va evalua potenţiala cerere, nivelul preţurilor şi capacitatea de a construi vehicule electrice cu componente locale, lansarea urmând să aibă loc spre finalul anului 2024, susţin sursele. Acestea adaugă că decizia face parte din planul Renault de a stimula vânzările pe o piaţă unde producătorul auto francez a rămas profitabil, chiar dacă în 2022 a vândut mai puţine maşini decât în 2021.

Renault India nu a comentat informaţiile dar a precizat: compania „se concentrează intens pe electrificare pe plan global”, ca parte a strategiei anunţate de directorul general CEO Luca de Meo iar „India este una din pieţele cheie” pentru grup.

India ar urma să devină a treia piaţă mondială pentru automobile şi alte vehicule uşoare, depăşind Japonia, conform estimărilor S&P Global Mobility. Se estimează că anul trecut vânzările de vehicule în India au urcat cu 23%, la 4,4 milioane, spre deosebire de perspectivele din SUA, unde piaţa ar urma să rămână în 2024 sub nivelul din 2019, şi China, unde cererea scade.

Renault speră să ajungă la un acord cu Nissan în decembrie privind investiţiile într-o subsidiară dedicată vehiculelor electrice, dar discuţiile s-au împotmolit din cauza unor probleme, inclusiv protecţia proprietăţii intelectuale.

„India va juca un rol important în viitoarele proiecte ale Renault-Nissan dar planurile locale nu vor fi finalizate înainte de a se ajunge la un acord global privind restructurarea alianţei”, susţin sursele.

În India, modelele electrice de succes sunt vândute de producătorii auto Tata Motors, Stellantis,, Hyundai Motor şi SAIC. Deja Renault produce în China o versiune a modelului electric Kwid, precum şi modelele City K-ZE şi Dacia Spring. Dacia Spring, al doilea cel mai bine vândut vehicul electric în Franţa anul trecut, are o autonomie de 230 km şi un preţ de pornire de 20.800 euro, înaintea stimulentelor acordate de guvern.

Pentru a beneficia de stimulente în India, Renault va trebui să construiască vehicule la fabrica alianţei din sudul Indiei şi să folosească componente produse local. Acţionarul majoritar al uzinei din India este Nissan. Oficialii Nissan nu au dorit să facă declaraţii.

În prezent, Renault produce crossover-ul Kwid, SUV-ul Kiger şi modelul Triber în India. Vânzările Renault pe piaţa indiană au scăzut anul trecut cu 9%, la aproximativ 87.000 unităţi, iar cota sa de piaţă abia depăşeşte 2%.

Related posts