Programul Rabla Plus 2023 va elimina subvenția pentru mașinile electrice de lux, dar va crește prima pentru mașinile ieftine

Da mai departe!

Guvernul pregătește în aceste zile modificarea condițiilor de subvenționare a achizițiilor de automobile, inclusiv a celor electrice, prin Rabla Plus. Printre schimbările discutate se numără, potrivit primelor informații, eliminarea autoturismelor electrice care au un preț mai mare de 75.000 de euro, după modelul altor state din Europa.

Guvernul nu va mai acorda subvenția de aproximativ 10.000 de euro pentru mașinile care au un preț de peste 75.000 de euro, cu tot cu TVA, adică a mașinilor cu un preț de listă de 63.025 euro.

Decizia finală urmează să fie anunțată în zilele următoare, odată cu celelalte modificări pregătite de guvern. Prin limitarea accesului la prima de casare din Rabla Plus, o serie de automobile de lux, de la producătorii germani, Audi, BMW, Mercedes și Porsche, dar și modelele de top de la Tesla, nu vor mai pute fi cumpărate cu subvenția de până la 57.000 de lei de la stat. În unele state europene, limitarea este mult mai mică, chiar și la 60.000 de euro.

Potrivit Ghidului Rabla Plus în vigoare, la cumpărarea unui vehicul electric se acordă un ecotichet de 51.000 de lei, care poate crește la 54.000 de lei, dacă sunt casate două autoturisme mai vechi de șase ani. Pentru fiecare mașină casată mai veche de 15 ani și cu emisii cel mult Euro 3 se mai acordă câte 1.500 de lei. Asta înseamnă că se poate ajunge la 57.000 de lei subvenție, echivalentul a 11.600 de euro, însă suma nu poate să depășească 50% din prețul mașinii. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat deja că bugetul Rabla va crește în acest an, pentru a susține și o creștere a primei de casare, de 15%, dar și o creștere generală a bugetului pentru Rabla plus.

Related posts