Producătorul chinez de vehicule electrice Zeekr vizează o evaluare de până la 5,13 miliarde de dolari în oferta publică iniţială din SUA

Da mai departe!

Producătorul de vehicule electrice Zeekr Intelligent Technology Holding vizează o evaluare de până la 5,13 miliarde de dolari în oferta sa publică iniţială (IPO) din SUA, prima listare majoră a unei companii cu sediul în China la bursa americană în mai bine de doi ani, transmite Reuters.

Zeekr vreasă strângă până la 367,5 milioane de dolari prin vânzarea a 17,5 milioane de acţiuni americane de depozit (ADS), la preţuri cuprinse între 18 şi 21 de dolari fiecare.

IPO va testa apetitul investitorilor pentru companiile chineze, având în vedere tensiunile la foc mic dintre cele mai mari două economii din lume în ceea ce priveşte comerţul, proprietatea intelectuală şi viitorul Taiwanului.

Conform datelor Dealogic, şase IPO-uri ale companiilor chineze au strâns 46,9 milioane de dolari în SUA în primul trimestru al anului 2024, în scădere faţă de 428 de milioane de dolari la aceeaşi perioadă a anului trecut.

O dispută de reglementare de lungă durată între SUA şi China, cuplată cu o represiune din partea Beijingului asupra unora dintre startupurile sale de mare nivel, a împiedicat companiile chineze să încerce listări în SUA.

De atunci, Beijingul şi-a atenuat poziţia şi a lansat un set de reguli anul trecut pentru a reînvia astfel de listări, după ce autoritatea de control a contabilităţii din SUA şi China au rezolvat disputa de audit în decembrie 2022.

Zeekr a fost evaluat ultima dată la 13 miliarde de dolari, după o rundă de finanţare din februarie anul trecut.

Riscurile pe care le-a semnalat investitorilor includ modul în care guvernul chinez a exercitat o influenţă substanţială asupra desfăşurării activităţii sale şi o concurenţă intensă pe piaţa de vehicule electrice din China.

Anumiţi acţionari existenţi şi investitori terţi, inclusiv Geely Auto, Mobileye şi CATL, şi-au arătat interesul de a subscrie la până la 349 milioane USD din ADS-urile oferite în IPO.

Goldman Sachs şi Morgan Stanley sunt printre subscriitorii IPO.

O listare fără probleme de către Zeekr s-ar adăuga la companiile auto listate la bursă deţinute de Geely Auto, care este grupul părinte al Volvo Cars şi Polestar Automotive .

Divizia de vehicule electrice de lux al mărcii de maşini sport Lotus, deţinută în comun de Geely şi Etika Automotive din Malaezia, a fost, de asemenea, lansată la începutul acestui an pe Nasdaq, printr-o tranzacţie cu cec în alb de 7 miliarde de dolari.

Related posts