Producătorul auto chinez BYD vrea să depăşească Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, până în 2030

Da mai departe!

BYD vrea să depăşească Volkswagen, Tesla şi Stellantis şi să devină în acest deceniu cel mai mare vânzător de vehiculele electrice pe baterii (BEV) din Europa, a afirmat Michael Shu, directorul pentru Europa al grupului auto chinez, informează publicaţia Financial Times.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, BYD intenţionează să facă „investiţii majore” în fabrici, în reţelele de dealeri şi în activităţi de marketing în regiune, pentru a convinge automobiliştii să cumpere vehiculele sale electrice şi hibride, a declarat Shu la conferinţa Financial Times dedicată viitorului automobilelor.

Acesta a adăugat: „Suntem încrezători că vom putea ajunge la o poziţie de vârf” înainte de finalul deceniului. Ne îndreptăm spre viitorul stadiu în care vom decide investiţii majore în Europa, „în valoare de miliarde de euro”.

Planurile BYD includ un model cu preţ redus bazat pe Seagull, care se vinde în China pentru mai puţin de 10.000 de dolari. Versiunea pentru Europa a modelului ar urma să coste sub 20.000 euro, a explicat Shu.

Sunt cele mai îndrăzneţe declaraţii privind ambiţiile BYD în Europa, care este una dintre cele mai competitive pieţe auto din lume.

BYD, susţinut de Berkshire Hathaway al lui Warren Buffett, a depăşit anul trecut Tesla devenind cel mai mare brand global de vehicule electrice şi este perceput de către liderii occidentali din industrie drept cea mai mare ameninţare la adresa producătorilor auto europeni.

Comisia Europeană a lansat, în octombrie, o investigaţie asupra industriei chineze de vehicule electrice. Ancheta, programată să dureze 13 luni, caută să stabilească dacă vehiculele electrice mai ieftine produse în China beneficiază în mod incorect de subvenţii de stat.

În schimb, Shu a declarat că firma intenţionează să-şi producă maşinile „în Europa pentru Europa”, o decizie care ar urma să ajute grupul chinez să evite eventualele sancţiuni şi ar afecta eforturile UE de a preveni un influx de modele din China.

„Transportarea maşinilor din China în Europa nu este o strategie pe termen lung. Producţia de plan local va fi strategia pe termen lung”, a declarat oficialul BYD.

Deja compania construieşte o nouă fabrică în Ungaria care va produce, anul viitor, primele maşini, iar BYD analizează posibile locaţii pentru construirea unei a doua uzine în 2025.

Pe lângă vehiculele electrice pe baterii, BYD va produce şi va vinde şi vehiculele hibride plug-in în Europa, parţial pentru că regiunea instalează lent infrastructura de încărcare, a explicat Shu.

Conform datelor Schmidt Automotive Research, în primul trimestru din 2024, cota de piaţă a BYD pe segmentul BEV din Europa Occidentală a fost de doar 1,7%.

În timpul conferinţei FT, directori de top de la Nissan, Peugeot, Volkswagen şi Hyundai au avertizat asupra concurenţei ridicate din partea producătorilor auto din China, care dispun de tehnologie avansată, în special pe segmentul bateriilor pentru EV.

Totuşi, BYD a înregistrat un declin de 42% al livrărilor EV în primul trimestru din 2024, comparativ cu ultimele trei luni din 2023, pe fondul reducerii cererii şi a concurenţei ridicate de din China, cea mai mare piaţă auto din lume.

Related posts