Polestar, marcă a grupului Geely, a preluat uzina Saab din Suedia

Da mai departe!

Marca premium Polestar, deținută de grupul chinez Geely, și desprinsă din Volvo în urmă cu șase ani va prelua uzina fostei mărci Saab, din orașul suedez Trollhattan, pentru a-și extinde activiățile de cercetare și dezvoltare.

Chiar dacă are rădăcini suedeze, Polestar nu a produs niciodată automobile în Suedia, însă ar putea să o facă după ce uzina istoricului brand Saab, din orașul Trollhattan, a fost închiriată de marca deținută de chinezii de la Geely. Pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați, brandul de mașini electrice își va pune pe picioare un nou centru R&D, în care vor fi dezvoltate două noi modele, limuzina Polestar 5 și roadsterul Polestar 6, potrivit informațiilor Automobilwoche, confirmate oficial de companie. Fondată în 1996, ca echipă de motorsport și cumpărată în 2015 de Volvo, Polestar a devenit ulterior divizie de performanță a mărcii Volvo, fiind desprinsă, în 2017, ca marcă separată, premium, dedicată propulsiei electrice.

Uzina din Trollhattan a fostei mărci Saab a fost preluată, după falimentul din 2011, de compania National Electric Vehicle Sweden (NEVS), înființată de un investitor chinez, care își propusese să producă mașini Saab electrice, însă chinezii au eșuat, iar uzina a rămas din nou fără activitate luna trecută. Administrația orașului a anunțat că va cumpăra terenul și uzina de la chinezi, având deja o înțelegere parafată cu Polestar. Chiar dacă marca mai are un centru de dezvoltare în Gothenburg, planurile de extindere au nevoie de mai multe facilități de acest fel, pentru a-și extinde gama. Nu este exclusă, în același timp, o posibilă dezvoltare a unei unități de producție pe acest teren, odată cu creșterea vânzărilor mărcii, care deocamdată sunt la un nivel modest. Anul trecut, Polestar a vândut puțin peste 50.000 de automobile, în special Polestar 2, un sedan de clasă medie cu propulsie electrică.

Related posts