Peste 80% dintre instructorii auto din România lucrează la limita legalității

Da mai departe!

Una dintre cauzele dezastrului de pe șoselele României își are cauza și în școlarizarea șoferilor. De peste 15 ani, instructorii auto cam fac ce doresc în acest domeniu nereglementat și necontrolat suficient. În această tagmă a instructorilor auto sunt o parte care lucrează total ilegal”, a declarat Marius Teodorescu, managerul Şcolii de șoferi „Teo”.

Peste 80% dintre instructorii din țară lucrează ilegal. Rezultatele se văd pe străzi.
„Este o situație cu care ne luptăm de peste 15 ani. În această tagmă a instructorilor auto sunt o parte care lucrează total ilegal”, ne spune Marius Teodorescu, managerul Şcolii de șoferi „Teo”
„Instructorul ia banii de la cursant, nu eliberează nici un document fiscal care să ateste această tranzacție. Nu i se face cursantului nici un contract de prestări servicii deși pe teritoriul țării noastre nici o prestare de servicii nu se poate face fără un astfel de contract.
Instructorul respectiv face orele cu mașina personală pe care a trecut-o sau nu fictiv pe numele unei școli de șoferi ca să poate să i se semneze cursantului dosarul. Îi dă școlii o sumă de aproximativ 200 de lei ca să îi semneze un dosar, iar cursantul ajunge la examen total nepregătit. Acest lucru se petrece din cauza faptului că instructorul vrea să facă economie, iar cursantul face prea puține ore”, a continuat acesta.
Situația aceasta creează o concurență neloială școlilor care mai sunt încă serioase și încearcă să urmeze procedurile corect.
De regulă autoritățile nu desfășoară controale, iar atunci când puținele controale se efectuează, nu sunt mediatizate suficient pentru a aduce în atenția publicului aceste situații.
ANAF a făcut un control în zona Sucevei, iar mulți dintre patroni și instructori s-au ales cu dosare penale. Din păcate, controalele sunt prea puține pentru a fi eficiente în eliminarea instructorilor-pirați.
Fenomenul nu se desfășoară doar la nivelul categoriilor A și B. Sunt școli și instructori care desfășoară acest fel de activități și la nivel de categorii C, C+E și D.

Related posts