Nissan va investi 1,12 miliarde de lire sterline în fabrica sa britanică, pentru a construi versiuni electrice a două modele

Da mai departe!

Nissan va investi 1,12 miliarde de lire sterline în fabrica sa britanică, pentru a construi versiuni electrice a două modele, oferind un impuls industriei auto din ţară şi unui prim-ministru care are o nevoie urgentă să atragă investiţii străine, transmite Reuters.

Producătorul auto japonez a declarat că planurile sale pentru versiunile electrice ale vehiculelor Qashqai şi Juke, produse în Sunderland, nord-estul Angliei, vor necesita o investiţie totală de până la 2 miliarde de lire sterline, inclusiv o a treia fabrică de baterii în Marea Britanie şi proiecte de infrastructură la care partenerii vor contribui la finanţare.

Proiectul ar urma să primească sprijin guvernamental.

Nissan a fabricat modelul electric Leaf în Sunderland de ani de zile şi va continua să facă acest lucru, cu baterii furnizate de o mică fabrică locală.

Compania japoneză a anunţat o investiţie de 1,4 miliarde de dolari în 2021 pentru a construi o a doua fabrică de baterii de 9 gigawaţi-oră (GWh) în Sunderland, cu partenerul chinez Envision AESC.

Acordul a avut loc înainte de summituş global de investiţii al premierului Rishi Sunak din această săptămână, când acesta va încerca să atragă interesul companiilor din străinătate care, după Brexit-ul din 2016 şi tulburările politice de atunci, au considerat Marea Britanie mai puţin atractivă.

”A face din Regatul Unit cel mai bun loc pentru a face afaceri este în centrul planului nostru economic”, a spus Sunak într-o declaraţie, vineri.

Nissan nu a comentat valoarea subvenţiilor sau garanţiilor oferite de Marea Britanie.

”Sprijinul guvernului este întotdeauna important. Discuţiile sunt în desfăşurare cu guvernul (şi nu sunt) încheiate”, pentru producţie şi lanţul de aprovizionare, a declarat vicepreşedintele Nissan Alan Johnson, la radio BBC.

Sunak îl va găzdui pe preşedintele şi directorul executiv Nissan, Makoto Uchida, la summit-ul din această săptămână.

Investiţia Nissan va ajuta la sprijinirea a 7.000 de lucrători din Sunderland şi a 30.000 de oameni din lanţul de aprovizionare, bazându-se pe prezenţa în Marea Britanie care datează din 1986.

Pentru compania japoneză, Marea Britanie este un hub cheie. Investiţia sa din 2021 în baterii a fost o dovadă de încredere atunci când alţi investitori străini evitau Marea Britanie, după ce Brexitul a declanşat ani de incertitudine în jurul relaţiilor sale comerciale.

Dar Sunak, care a devenit prim-ministru în urmă cu un an, are un oarecare succes în schimbarea acestui lucru.

Acordul Nissan vine la doar câteva luni după ce compania indiană Tata Motors a declarat că va investi 4 miliarde de lire sterline într-o fabrică de baterii de vehicule electrice (EV) din Marea Britanie, pentru a-şi aproviziona fabricile Jaguar Land Rover.

Nissan intenţionează să ofere în Europa doar maşini complet electrice până în 2030, adăugând că va anunţa numele noilor modele de vehicule electrice şi calendarele pentru lansările de producţie la o dată ulterioară.

Investiţia producătorului auto în vehicule electrice vine în ciuda întârzierii de cinci ani a interzicerii vânzărilor de maşini noi pe benzină, pe care Sunak a anunţat-o în septembrie.

Related posts