Mașinile albe sunt preferatele clienților din toată lumea

Da mai departe!

La nivel global, albul își menține poziția predominantă în toate segmentele auto și ocupă în continuare primul loc, cu o cotă de piață de aproape 40%. În frunte cu negru, gri și argintiu, culorile acromatice continuă să fie cele mai populare. Când vine vorba despre culori, ponderea de albastru și de roșu este aproape egală, urmată de maro. Prin „Raportul de culoare BASF al vopselelor originale pentru sectorul auto”, divizia de Produse de acoperire a BASF oferă o analiză globală a distribuției culorilor de pe piața auto, în 2017. 

O privire de ansamblu globală asupra segmentelor auto arată: cu cât este mai mică mașina, cu atât culoarea este mai intensă.
Odată cu creșterea vânzărilor și a numărului de modele, vehiculele sportive utilitare (SUV) influențează semnificativ datele de popularitate. În timp ce albul și negrul sunt în continuare culori predominante în acest segment, roșul, albastrul și, în special, nuanțele de maro apar tot mai des. Acest lucru reflectă creșterea și diversificarea (de altfel, previzibile) gamei de modele a acestor vehicule robuste.

Nuanțele de albastru și de gri își întăresc poziția pe drumurile europene
Datele din Raportul de culoare european pentru 2017 arată că nuanțele acromatice sunt, în continuare, cele mai populare. Aproximativ 78% dintre toate mașinile au fost vopsite în alb, negru, gri sau argintiu anul trecut, marcând o continuare a acestei tendințe. Dintre culorile acromatice, proporția de gri a crescut la 19%, atingând, acum, aceeași popularitate ca și negrul. Creșterea proporției de gri este evidențiată de diversitatea tot mai mare a paletei sale de nuanțe. Cu mai mult de 100 de variații, griul are al doilea cel mai mare număr de nuanțe după albastru.
„Griul – cu asociațiile sale cu betonul și sticla – reprezintă culoarea care evocă cel mai bine atmosfera urbană și a crescut puternic în ultimii ani. Cu nuanțe de gri luminos și mediu, până la antracit întunecat, griul aduce o mare varietate și, astfel, și-a câștigat poziția puternică pe piață”, a declarat Mark Gutjahr, head of Automotive Color Design EMEA, la divizia de Produse de acoperire a BASF.
Dintre culori, albastrul continuă să fie puternic în trend. Deși cota totală de 10% a rămas stabilă, proporția de albastru a crescut considerabil în paleta cromatică: aproape fiecare a doua mașină colorată, produsă în Europa în 2017, a fost albastră – tendință anticipată de designerii de culoare BASF și reflectată de numeroasele nuanțe de albastru din ultimele colecții de culori. Cu aproape 130 de variații, albastrul a rămas pe primul loc și în ceea ce privește diversitatea nuanțelor.
Informații suplimentare privind Raportul de culoare european al vopselelor originale pentru sectorul auto, realizat de BASF pentru anul 2017, sunt disponibile aici.

Culorile acromatice cu efecte speciale sunt predominante în America de Nord
Raportul de culoare din America de Nord pentru 2017 arată că noile tehnologii de pigmentare măresc cererea de efecte speciale care aduc strălucire culorii. Acest lucru duce la o varietate mai mare a segmentelor de culori – în special în cazul acromaticelor alb, negru și argintiu/gri, care sunt cele mai populare culori de automobile în America de Nord.
Chiar și în segmentul în creștere al vehiculelor electrice, culorile acromatice sunt în continuare preferate – deși griul/argintiul pare să fie mai popular decât albul sau negrul în acest stadiu incipient al dezvoltării acestui tip de vehicule. Estetica culorilor este din ce în ce mai frecvent gândită în relație cu funcționalitatea, astfel încât capacitatea de a fi detectată de senzori are o mai mare relevanță decât oricând, iar BASF va continua să monitorizeze aceste evoluții.
„Studiul nostru de tendințe arată importanța continuă a paletei de culori acromatice, dominate de alb, negru și gri. Este esențial pentru noi să inovăm în aceste domenii, așa că suntem în căutare de modalități noi de a găsi culori care surprind esența mărcii clientului în asemenea măsură, încât să contribuie chiar la definirea formei mașinii”, a declarat Paul Czornij, head of design for BASF Color Design Excellence Group din America de Nord.
Albastrul și roșul sunt culorile cheie pentru America de Nord. Paleta de culoare albastră este, de asemenea, foarte versatilă și poate atinge o mare diversitate de nuanțe, variind în materie de lumină, saturație și modificări de tonalități subtile. Alte culori, cum ar fi portocaliu, apar în analiză. Aceste nuanțe pun la dispozitia consumatorilor mai multe opțiuni de a-și evidenția preferințele individuale.

Related posts