MAI și SRI au primit derogări pentru a achiziționa mașini noi

Da mai departe!

Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, autorizarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, și a Serviciului Român de Informații să achiziționeze autovehicule necesare desfășurării activităților structurilor din cadrul acestora.

Măsura este motivată printre altele de uzura mașinilor și de războiul de la granița cu Ucraina care poate duce la creșterea situației infracționale privind migrația ilegală și contrabanda.

Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ prevede că structurile, instituțiile din cadrul sau subordinea Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații pot demara procedurile pentru achiziția de autoturisme necesare desfășurării în bune condiții a misiunilor specifice, de la data intrării în vigoare a ordonanței și până la data de 31 decembrie 2024.

De asemenea, aceste structuri pot încheia, în anul 2024, contracte și acorduri-cadru care se pot derula până la finalul anului 2027.

„În acest sens, ordonanța de urgență instituie o derogare de la prevederile art. III alin. (1) lit. a) din OUG nr. 34/2023 și art. XVI din OUG. nr. 115/2023, aplicabile în anul 2024″, precizează sursa citată.

Conform Guvernului, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din cadrul MAI poate achiziționa, în anul 2024, inclusiv în baza acordurilor-cadru existente, autovehicule cu dotări specifice, autoutilitare, autoturisme, autocamioane, autobuze și motociclete pentru desfășurarea în condiții optime a activităților operative a structurilor/instituțiilor din cadrul/subordinea ministerului.

Finanțarea necesară achiziției de autovehicule se asigură din „excedentul activității finanțate integral din venituri proprii de confecționare și valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare cu fond reflectorizant, precum și aprovizionarea cu acestea în formă brută, în limita sumei de 200 milioane lei cu TVA”.

În termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, MAI va transmite la Ministerului Finanțelor propunerile pentru efectuarea modificărilor corespunzătoare în structura bugetului de stat, precum și în volumul și structura bugetului MAI pe anul 2024, mai menționează Executivul.

Related posts