Lansare naționala Citroen C1

Da mai departe!

AutoReport.ro a fost în această săptămână să descopere Bucureștiul la volanul celei mai noi mașini de oraș apărute pe piața din România, Citroen C1.

Prezentat prima dată în 2014 la Salonul Auto de la Geneva, micul model de oraș vine și la noi în teste în varianta cu 5 uși.
Designul are linii dinamice și o siluetă care amintește și de C4 Cactus. Are un look care atrage atenţia încă de la prima privire. Manevrabilitatea este foarte bună mai ales prin oraș, iar cu o greutate de doar 840 kg mașina este foarte agilă.

Noul CITROËN C1 este un autovehicul cu design dezinvolt. Personalitatea sa puternică atrage atenţia cu opt nuanţe exterioare în pas cu moda, de la cele mai rafinate, precum: Noir Caldéra, Gris Gallium, Gris Carlinite sau Olive Brown până la cele mai luminoase, precum Blanc Lipizan, Smalt Blue, Rouge Scarlet sau SunriseRed.
De asemenea, noul CITROËN C1 poate fi personalizat cu opţiunea bi-ton şi sunt disponibile două noi variante speciale cu nuanţe diferite pentru caroserie şi acoperiş (plafon Olive Brown şi caroserie Lipizan White).
Versiunea cu plafon retractabil Airscape este, de asemenea, disponibilă în variantă bi-ton, oferind posibilitatea de a alege o culoare a plafonului în contrast cu nuanţa caroseriei. Pentru plafonul textil sunt propuse trei tipuri de culori, Black, Grey şi o culoare exclusivă pentru noul C1: Sunrise Red.
Plafonul retractabil realizat din material textil suplu cu dimensiuni deosebite (l 800 mm x L 760 mm) este simplu de utilizat, fiind dotat cu comandă electrică.
C1 are dimensiuni care îl fac ideal în oraș: lungime 3,46 m, lăţime 1,62 m, înălţime 1,45 m. Dimensiunile sale reduse şi servodirecţia electrică îi conferă o agilitate şi o manevrabilitate sporite, cu o rază de bracaj optimă de numai 4,80 m.

Totodată dispune de echipamente de confort interior precum sistemul de climatizare, scaunele cu încălzire sau, pentru versiunea cu 3 uşi, funcţia de memorare a poziţiei scaunelor din faţă.

C1 dispune de tehnologii intuitive şi uşor de utilizat. Astfel, acesta poate fi echipat cu o tabletă tactilă de 7’’ care grupează toate funcţiile multimedia (radio, telefon, video player, computer de bord). Pentru cei care nu se pot despărți de telefonul mobil există conectivitate extinsă graţie tehnologiei Mirror Screen.
Prin intermediul tabletei tactile de 7’’, această funcţie permite copierea şi utilizarea aplicaţiilor de pe smartphone. Pentru a face acest lucru trebuie doar să verificaţi compatibilitatea smartphone-ului, să instalaţi aplicaţia care permite schimbul de date şi să-l conectaţi la port-ul USB al autovehiculului.
C1 dispune de o cameră video pentru marşarier care transmite imagini direct pe tableta tactilă de 7’’. A

O altă tehnologie practică este funcţia de asistenţă la pornirea în rampă Hill Assist, disponibilă ca dotare standard. Această caracteristică se poate dovedi indispensabilă în oraş, de exemplu la ieşirea din parcările subterane. Funcţia asigură menţinerea automată timp de 2 secunde a autovehiculului în stare de frânare şi permite astfel redemararea cu uşurinţă în pantele cu o înclinaţie mai mare de 3%.

Noul CITROËN C1 dispune de 2 motorizări pe benzină. Unitatea VTi68 S&S cu cutie de viteze manuală în 5 trepte în combinaţie cu tehnologia Stop&Start şi un pachet aerodinamic special permit poziţionarea noului CITROËN C1 la un nivel optim din punctul de vedere al consumului (3,8 l/100 km) şi al emisiilor de CO2 (88 g/km). Motorizarea VTi 68 CP este disponibilă şi cu o cutie de viteze pilotată – ETG (Efficient TronicGearbox). Cutie de viteze în 5 trepte, aceasta beneficiază de funcţia antipatinare şi de o cursă optimizată a pedalei, care permit un control mai bun, o pornire lină şi o manevrabilitate sporită.
Noul CITROËN C1 este disponibil şi cu motorizarea PureTech 82. Produs în Franţa, acest motor cu 3 cilindri pe benzină de 1,2 litri şi 82 CP utilizează tehnologii inovatoare, eficiente şi economice, afişând un consum de 4,3 l/100 km şi emisii de CO2 de 99 g/km şi asigurând în acelaşi timp o agilitate şi o manevrabilitate sporite în timpul condusului. Cu un cuplu de 116 Nm şi o accelerare de la 0 la 100 km/h în 11 secunde, această motorizare contribuie la capacitatea noului CITROËN C1 de a se deplasa uşor chiar şi în afara oraşului.

Am condus acest model căutând indicii într-un București foarte aglomerat. Astfel, C1 ne-a demonstrat că este una dintre cele mai capabile și agile mașini de oraș, fiind foarte ușor de manevrat mai ales în spații strânse. La testele de la agilitate de pe Academia Titi Aur am folosit și varianta ETG, pe care o recomandăm mai degrabă în oraș.

Related posts